Kanta-Häme Riihimäki

Renny Harlin oli kapteeni monelle 1980-luvun lapselle – Nyt tämä fani pääsee ohjaajalegendan uuteen elokuvaan

Aku Hirviniemi kyseli lapsena Renny Harlinilta, että kuinka tullaan suureksi elokuvaohjaajaksi. Ensi kesänä riihimäkeläiskaksikko tekee elokuvaa yhdessä.
1980-luvulla syntyneet lapset ovat kasvaneet riihimäkeläislähtöisen Renny Harlinin Hollywood-elokuvia katsellen. Kuva: Toni Rasinkangas

Mikä yhdistää Riihimäellä syntynyttä elokuvaohjaajaa Renny Harlinia ja tuottaja Markus Seliniä?

Varma vastaus on Jäätävä polte. Polte tehdä elokuvia, mutta myös vuoden 1986 kansainvälinen kulttileffa.

Pitkän linjan tuottajan ja maailmalla tunnetuimman suomalaisohjaajan yhteistyö jatkuu ensi kertaa sitten Jäätävän poltteen suomalaisen komedian parissa.

Ensi kesänä kuvattavassa Luokkakokous 3 -elokuvassa riihimäkeläisverta edustaa myös näyttelijä Aku Hirviniemi.

Hirviniemi kuuluu ikäluokkaan, joka on kasvanut Harlinin elokuvia kuvaputkitelevision ruudulta tuntikaupalla katsoen.

Tuolle ikäluokalle Harlin on yksiselitteisesti kuin Robin Williams koulupojille elokuvassa Kuolleiden runoilijoiden seura: Kapteeni.

– Olin amerikkalaisen toimintagenren suuri fani 1980–1990-luvun junnuvuosinani. Sen ajan Die Hard -leffat olivat tosi kovia, Rennyhän ohjasi kakkososan, Hirviniemi muistelee.

Harlinilla oli lennokas alku 1980-luvun Hollywoodissa. Lähestulkoon jokaisen kasvukipuisen lapsen oli tuijotettava salaa Prison (1987), Painajainen Elm Streetillä 4 (1988), rokkidekkari Ford Fairlane (1990) ja Die Hard 2 – Vain kuolleen ruumiini yli (1990).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aku Hirviniemi ja lapsena saatu pyhä esine: Renny Harlinin kuva nimmareineen. Ensi kesänä riihimäkeläiset ovat mukana Luokkakokous 3 -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Toni Rasinkangas
Aku Hirviniemi ja lapsena saatu pyhä esine: Renny Harlinin kuva nimmareineen. Ensi kesänä riihimäkeläiset ovat mukana Luokkakokous 3 -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Toni Rasinkangas

Yksi Harlin-elokuva on ylitse muiden, ja sen allekirjoittaa myös Hirviniemi: Cliffhanger – Kuilun partaalla (1993), jonka pääosassa näytteli Sylvester Stallone.

– Kävin katsomassa sen alaikäisenä äitini kanssa Gilda-leffateatterissa Riihimäellä. Innostuin leffasta niin kovasti, että lähetin Rennylle fanikirjeen, jossa kyselin muun muassa, että miten tullaan elokuvaohjaajaksi.

Suoraa vastausta Harlin ei kysymykseen antanut, mutta Hirviniemi sai nosteessa olleen elokuvaohjaajan valokuvan nimikirjoituksella varustettuna.

– Sain sen Planet Fun Funin kirjekuoressa. Kuvasta tuli heti pyhä esine, Hirviniemi naurahtaa.

Planet Fun Fun oli 1990-luvun alussa sisähuvipuisto Keravalla, jota Harlin ja Selin olivat perustamassa. Sisähuvipuistossa oli leffarekvisiittaa (muun muassa Cliffhangerista) ja siellä kuvattiin Gladiaattorit-tv-ohjelmaa.

Rooli kiinalaisesta kung fu -leffasta?

Hirviniemi kertoi lapsuudenmuistonsa ohjaajalle vuonna 2016, kun he kuvasivat Suomen Saturday Night Live (SNL) -ohjelmaa, jonka avausjakson Harlin juonsi.

Kyseiseen jaksoon mennessä Harlin oli ollut 30 vuotta pois Suomesta ja teki toimintaelokuvia Kiinassa.

– Ilta päättyi siihen, että otimme yhteiskuvan kapakan nurkassa minusta, Rennystä ja hänen minulle signeeraamasta valokuvastaan, Hirviniemi hymyilee.

Aku Hirviniemi kertoo olevansa innoissaan yhteisestä projektista.

– Se saattaa poikia vaikka roolin jostakin kiinalaisesta kung fu -elokuvasta Jackie Chanin aisaparina, Hirviniemi nauraa.

Ennen kesän kuvauksia Hirviniemi näyttelee muun muassa Kansallisteatterin lavalla huippusuositussa Kauppamatkustajan kuolemassa toukokuuhun saakka ja promoaa ensi syksynä Ruudusta Neloselle siirtyvää Keihäsmatkat-sarjaa.

Renny Harlin puolestaan kertoo tuotantoyhtiön tiedotteessa, että on yksi asia, jota hän rakastaa enemmän kuin elokuvien tekemistä. Ei, se ei ole Aku Hirviniemi.

– Se on kotimaani Suomi. Ajatus kahden rakkauteni yhdistämisestä on kytenyt mielessäni 35 vuotta. Olen saanut omistaa elokuville koko elämäni ja ohjata 22 elokuvaa Hollywoodissa, Kiinassa ja ympäri maailman. Olen ollut sanoinkuvaamattoman onnekas, Harlin kertoo. HäSa

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic