fbpx
Kanta-Häme

Elomessuilla avattiin keskustelua

Lauantaina Elomessut tarjosivat monipuolista ohjelmaa ja ajankohtaiset asiat nostettiin keskiöön.

Hämeenlinnan Kaupungin ympäristöpalkinto ojennettiin Lammin Kehitysosakeyhtiö Myötätuulelle vuotuisten ympäristötalkoiden järjestämisestä. Lisäksi kunniamaininnan sai koulujen biojätteen vähentämisen puolesta kampanjoinut Linnan Ateria Oy.

Eloteltassa yleisöä ensimmäistä kertaa viihdyttänyt Häme Areena oli viiden hämäläisen yhteistyön tulos.

Kuka vaihtaisi vaippasi?

Ensimmäistä paneelikeskustelua luotsasi eteenpäin Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

Panelisteina toimivat Hämeen Tukikoti Oy:n yrittäjä Marjaana Jokinen ja Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n puheenjohtaja Marja-Leena Lehtinen sekä Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen. Lisäksi Hämeenlinnan kaupunkia edusti tilaajajohtaja Jukka Lindberg.

Paneelissa keskityttiin keskustelemaan ikääntyvän väestön tarvitsemista hoivapalveluista, ja esille nousivat varsinkin omaishoito, sekä pienyritysten rooli kaupungin kilpailutuksessa. Keskustelu sujui hyvässä hengessä läpi tunnin mittaisen paneelin.

Yleisöstä tullut puheenvuoro onnistui kiteyttämään monen mielipiteet aplodien arvoisesti.

Mihin menet Häme?

Toisessa Areena-paneelissa ajatuksiaan Hämeen tulevaisuudesta kertoivat Yle Hämeen päällikön Pertti Lampisen johdattamana Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen, Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen Sampo Kujala ja kokoomuslainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Haukka pitää tulevaisuuden pahimpana näkymänä sitä, että julkista sektoria edelleen kasvatetaan. Pietikäinen ei toivo tilannetta, jossa ihmiset eivät pystyisi liikkumaan niin kuin itse haluaisivat.

Lipsanen muistutti, että nykyisen kehityksen mukaan vuonna 2025 jokaisen työmarkkinoille tulevan nuoren pitäisi mennä kunnalle töihin, mikä on täysi mahdottomuus. Kujala taas korosti kolmannen sektorin tärkeyttä ja painotti muutenkin ihmisten toisistaan huolehtimista.

– Onhan se niin, että raha puhuu, mutta lähimmäisyyyttä ei voi ulkoistaa. Seuraa ongelmia, jos läheisyys tuotteistetaan. Voitaisiinkin kysyä, onko kuudes päivä viikossa lepopäivä, vai pitäisi ihmisten tehdä silloin jotakin, jota nyt ei tee edes kolmas sektori, Kujala pohti.

Idea keräsi kehuja

Yksityistä ja julkista hoivaa käsitellyttä keskustelua yleisöstä seurasi myös tutkija Tiina Räisä, joka oli saanut vinkin kaveriltaan. – Ajankohtaisia asioita paikalliselle areenalle riittää kyllä, kehuu Räisä Häme Areenan ideaa.

Teltan ulkopuolelta tulvinut meteli häiritsi hieman kuulijoita. – Paneeli olisi voinut olla tiiviimpi. Jäin myös kaipaamaan poliittisia päättäjiä, sillä he kuitenkin viime kädessä näistä arvokysymyksistä päättävät, Räisä kommentoi.

– Surullista, että ihmiset eivät aktivoidu näin ajankohtaisesta asiasta, valitteli Räisä yleisön vähyyttä. Paneelia oli tullut seuraamaan vain kourallinen ihmisiä.

Iltapäivän areenaa harvalukuisessa yleisössä seurannut hämeenlinnalainen Anneli Hemminger piti hänkin paneelin ideaa erittäin hyvänä, mutta hän moitti keskustelun ympäristöä mahdottomaksi melun takia. Hän kaipasi myös sitä, että panelistit olisivat olleet samalla tasolla kuulijoiden kanssa, eivätkä korokkeella.

– Ilman muuta areenoita kannattaa kuitenkin jatkaa. Itse poimin keskustelusta Lipsasen vinkin, jossa hän kertoi uudesta keskustelufoorumista verkossa, Hemminger innostui mahdollisuudesta osallistua.

Hämeen liiton, ammattikorkeakoulujen, kaupungin ja muiden tahojen yhteiset Hämeen tulevaisuus -keskustelusivut avautuvat lähiviikkoina osoitteessa www.hoc.fi.

Menot