Kanta-Häme

Elomessuilla pukkasi kävijäennätystä - katso kuvat

– Taitaa olla niin, että täällä Hämeessä muutoksia pitää kypsytellä parikymmentä vuotta, mutta kyllä konsti näyttää toimineen. Verkatehdas on ympäristönä selvästi vanhaa parempi, taidemuseon pihalla perheensä kanssa kierrellyt Janne Lamberg totesi.

Elomessujen uusi miljöö miellytti myös Pauliina-vaimoa sekä perheen lapsia Ottoa ja Ainoa.

Vanhemmilta kiitosta sai se, että tänä vuonna tapahtumasta löytyi entistä enemmän muutakin kuin perinteisiä messukojuja toisensa perään.

– Nyt alue on enemmänkin tällainen kulttuurikeskittymä, Lambergit tuumailivat.

Verkatehtaan alueella väkeä riitti heti aamupäivästä siihen malliin, että joku voisi puhua tungoksesta.

Useasta suusta todettiin ihmisiä olevan selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Yleensä messulauantait ovat houkutelleet paikalle reilut parikymmentä tuhatta ihmistä. Tänä vuonna lukema ylitettiin kuitenkin reilusti.

– Lauantai keräsi ennätysyleisön, noin 34 000 kävijää, hehkuttaa Hämeen Sanomien myyntijohtaja Mika Sutinen.

Hämeenlinnan taidemuseon näyttelymestaria Reima Määttästä messuvieraiden väistely kapeilla kulkuväylillä ei haitannut.

– Ihmiset usein kritisoivat, jos on ahdasta, mutta toisaalta on hienoa, kun kerrankin on paljon väkeä samassa sumpussa. Tästä syntyy sellainen kylämäinen fiilis.

Verkatehdas messupaikkana sai Määttäseltä hyväksyvän arvion.

– Kun messuilla tuntuu olevan samat pömpelit joka vuosi, niin hyvä, että paikka muuttuu.

Epäsuomalaisen kuuma kesälauantai oli saanut monet hakeutumaan varjoon kahvila- ja ravintolatelttoihin sekä suojaisammille puistoalueille messualueen laitamille.

Hämeenlinnalaiset Pirkko ja Seppo Karhu olivat löytäneet aurinkosuojan puun juurelta, jossa he kuuntelivat Kaartin soittokuntaa.

– Aloitimme päivän jo aikaisemmin Hämeenlinnan teatterin avoimia harjoituksia seuraamalla. Saatamme tulla teatteriin toistekin rahojen kanssa, Pirkko Karhu vinkkasi.

Piha-alueen lisäksi myös Verkatehtaan sisätiloissa tapahtui. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan ihmisiä oli sisälle houkutellut messuosastojen lisäksi myös toimivaksi keksinnöksi kehuttu ilmastointi.

Vanajasalissa messuille tahtia hakkasivat Laition perheen pojat Otso ja Sisu, jotka olivat löytäneet tekemistä TV-Sävel-musiikkikaupan rumpujensoittopisteeltä.

– Tulimme katsomaan, jos osastoilta löytyisi pojille uusia harrastuksia. Tarjonta on tähän mennessä näyttänyt ihan hyvältä, isä Tommi Laitio kertoi.

Näytteilleasettajia Elomessuilla on tänä kesänä noin 270. Alueen suunnittelu ja kojujen asettelu oli melkoista senttipeliä, ja kovin montaa ylimääräistä tuumaa ei osastojen väliin jäänyt. Naapurisopu kuitenkin säilyi.

Riihimäen teatterin karaokeständillä Anu Goundachin Madonna-tulkintaa kuunnellut Minttu Seppo arvioi, että pienestä tungoksesta huolimatta uusi messualue tulee lisäämään kävijämääriä.

– Tänne poikkeaa kaduilta myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä etukäteen olleet edes tulossa messuille. Sikäli paikka on loistava. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020