Kanta-Häme

Elomessut ennätyksen äärellä

Hämeensaaressa kävi kuhina, kun Elomessut käynnistyivät lauantaina aamupäivällä.

Koko lauantain kävijämäärä ylitti iltalaskennassa 30 000 rajapyykin.

– Tämä tuntuu olevan todellinen suksee vuodesta toiseen. Kaunis ilma houkuttelee kävijöitä käyskentelemään ulkona kojujen luona. Jos sunnuntaina kävijöitä riittää samaan tahtiin, teemme ennätyksen, kertoo Hämeen Sanomien myyntijohtaja Mika Sutinen.

Hämeen Sanomat osti Elomessujen järjestämisoikeudet ja toimii nyt pääjärjestäjänä ensimmäistä kertaa.

Perinteitä kunnioittaen

Messusihteeri Eija Vainion mukaan tapahtuman muodon määrittävät pitkälti näytteilleasettajat. Monet haluavat pitää edellisvuosista tutut myyntipaikkansa, ja vieraat löytävät totutuilta paikoilta omat suosikkinsa.

– Toisinaan saamme palautetta, jossa vaaditaan muuttamaan messujen ilmettä ja ideaa. Harvoin kuitenkaan esitetään konkreettisia muutosehdotuksia. Tämä on niin perinteikäs ja vetovoimainen tapahtuma, että emme ole kokeneet tarvetta radikaaleille uudistuksille, Vainio sanoo.

Ensi vuonna moni asia on kuitenkin tosin, sillä messut muuttavat ensi vuonna Verkatehtaalle ja sen ympäristöön.

Eija Vainion arvion mukaan lämmin sää oli erityisesti innostanut ihmisiä liikkeelle. Hänen mukaansa tapahtuma on sujunut yleensä ilman suurempia kommelluksia.

– Sähköviat ja pienet kompastumiset ovat tavallisimpia ongelmia. Järjestyshäiriöitä sattuu hyvin harvoin. Mahdollisten pyörtymistapausten ja heikotuskohtausten varalta meillä on SPR:n ensiapuryhmä valmiudessa, Vainio sanoo.

Lähiseudun herkut ja liikunta houkuttelivat

Perheensä kanssa messuhumussa luovinutta Pasi Hakkaraista kiinnostivat erityisesti lähiseudun herkut, kuten muikut ja luomuvihannekset. Perheen pienempien kanssa oli kuitenkin jo ennätetty käydä ihailemassa matkailuautoja, armeijan panssarivaunuja ja mikroautoja. Seuraavaksi Hakkaraiset suuntasivat pomppulinnaan.

– Täällä on mukavasti tekemistä kaikenikäisille. Olen jo törmännyt tuttuihin, entisiin työkavereihin ja sukulaisiin, joten ajankulusta ei tarvitse huolehtia, Hakkarainen sanoi.

Hakkaraiset olivat varanneet koko päivän käytettäväksi messuiluun.

– Käymme välillä kotona syömässä ja tulemme sitten uudelleen, hän sanoi.

Ihmispaljoutta oli ihmettelemässä myös Hintikan perhe. Äiti Pauliina Hintikka oli pakannut lapset Benjaminin ja Elian vaunuihin, ja lähtenyt tutkimaan messujen urheilutarjontaa.

– Pidän salilla käymisestä, ja lähdin katsomaan, mitä urheiluun liittyvää täältä löytyisi, Pauliina Hintikka sanoi.

Lapsien viihdykkeeksi oli löytynyt monta ilmapalloa.

Hämeen Sanomien tabloid-uudistus kiinnosti

Hämeen Sanomien johtoporras esitteli Elomessu-vieraille tabloid-kokoista lehteä. Innokkaita lehden lukijoita kävi tutustumassa lehteen ja antamassa palautetta jopa jonoksi asti.

Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilposen mukaan pääosa palautteesta on ollut myönteistä.

– Olen yllättynyt siitä, kuinka moni on ollut sitä mieltä, että uudistus on hyvä asia. On ollut myös hienoa huomata, että monilla lukijoilla on analyyttinen ote lehteen ja sen sisältöihin. Hyviä sekä kehitettäviä asioita on huomattu, ja palautetta annetaan rehellisesti, hän sanoi.

Uusi-Kilposen mukaan kävijöitä askarruttavat erityisesti uudistuvan lehden kaksiosaisuus ja tekstin koko.

– Iäkkäämpi lukijakunta pelkää tekstin koon pienenevän sivukoon mukana. Kaksiosaisuus taas on sekä toivottu että pelätty asia, Uusi-Kilponen toteaa.

Lehti ja aamupala puoliksi

Tabloid-kokoista lehteä selannut Pauli Vuori kertoi lukevansa lehden aina aamupalaksi. Hän käyttää julkaisun parissa vähintään puoli tuntia joka aamu, ja selaa vielä verkosta päivän mittaan päivittyvät uutiset.

– Olen huomannut, että muuallakin on uudistettu lehtiä, mutta Hämeen Sanomat on ihan hyvä sellaisena kuin se on nyt. En ole varma, onko uudistus tarpeellinen, Vuori sanoi.

Pirkko ja Tauno Mattila taas uumoilivat, että lehden uudistus voi helpottaa lehden lukua aamuisin. Erityistä kiitosta sai sivujen nidonta.

– Sitten kun lehdessä on kaksi osaa, saamme molemmat heti lukemista ja osia voi vaihtaa sitten, kun oma puolikas on luettu. Lisäksi nidonta on hyvä, koska sitten lehteä voi siirtyä lukemaan vaikka sohvalle eivätkä sivut enää karkaa, Pirkko Mattila sanoi. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menot