Kanta-Häme

Elomessut muutosten edessä

Sunnuntaina päättyneet Elomessut järjestettiin viimeistä kertaa Hämeensaaressa. Ensi vuonna messut järjestetään Verkatehtaan ympäristössä.

Elomessukävijät uskoivat messujen onnistuvan yhtä hyvin myös Verkatehtaalla. Monien mielestä uusi tapahtumapaikka voi piristää messuja ja saada yleisön uteliaaksi.

Monet kuitenkin ihmettelivät, miksi messuja ei viedä samalla uudistusinnolla Kantolan tapahtumapuistoon.

Kävijöiden toiveissa kulttuuri ja munkit

Hämeenlinnalaisten mielestä messuja voisi paikan vaihdoksen yhteydessä uudistaa maltillisesti muutenkin. Anu Aaltonen kaipaisi messuille erityisesti lisää eläimiin ja taiteisiin liittyviä vetonauloja.

– En usko nähneeni Vanajaveden Opiston kojua täällä ollenkaan, enkä Arxin sirkuskoulua. Miksi messuilla ei voisi olla enemmän esittäviä taiteita ja kulttuuria, Aaltonen sanoi.

Lindbergin perhe oli tullut messuille kiertelemään ja juomaan iltapäiväkahvit. Kahvit jäivät kuitenkin saamatta, sillä sotilaskodin myyntipistettä ei alueelta löytynyt.

– Tulin messuille sotkun munkkien tähden eikä niitä ollutkaan tarjolla. Verkatehtaalle mentäessä tämä asia pitää korjata, sanoi vannoutunut munkkien maistelija Lauri Lindberg.

Jasmiina Ahti taas toivoi yrittäjien asemaan parannusta pohjakartan tarkemmalla miettimisellä. Hänen mukaansa seuraavilla messuilla samankaltaisia yrityksiä voitaisiin ryhmitellä hieman samoille alueille.

– Ensi vuonna voisi messuilla olla esimerkiksi vaikka herkkukuja, muotikuja, ja korukuja, jolloin asiakkaiden olisi helppo löytää mielenkiinnonkohteitaan vastaavia tuotteita, Ahti sanoi.

Yrittäjien pelkona hinnat

Messujen näytteilleasettajat eivät suhtautuneet muuttuvaan ympäristöön aivan yhtä varauksettomalla innolla. Monet olivat huolissaan kustannusten kasvusta ja asiakkaiden löytämisestä paikalle.

– Vuokrahinnat eivät saisi nousta, sillä silloin monet järjestöt ja vapaaehtoistoimijat joutuvat jättäytymään pois. Jos messut siirtyvät, osaavatko ihmiset varmasti tulla uuteen paikkaan, sillä joskus pienikin matka on liian pitkä, Mervi Allonen Allomaarin opetus- ja terapiapeleistä pohti.

Irina Kuoppamäki ja Juha Mäkipää Tanssiseura Baunssista olivat samoilla linjoilla. Heidän mielestään messujen sirotteleminen ympäri Verkatehdasta voi tehdä alueesta sekavan ja hajanaisen, jolloin ihmiset eivät viitsi kierrellä ja katsella tarjontaa.

Iloisia tanssirytmejä tarjonnut tanssiseura oli jo tänä vuonna Kuoppamäen ja Mäkipään mielestä asetettu sellaiseen nurkkaukseen, jonne kaikki messukävijät eivät edes eksyneet.

– Verkatehtaan ydinalue on aika pieni. Mahtuvatko kaikki halukkaat enää messuille, ja joutuuko osa näytteilleasettajista ahtauden vuoksi jonnekin niin syrjäiseen kolkkaan, ettei siellä käy kukaan? Kuoppamäki sanoi. (HäSa)

Menot