Kanta-Häme

Elomessut on monille kesäperinne

Elomessut keräsi lauantaina sateisesta säästä huolimatta noin 18 000 kävijää.

Näytteilleasettajia messuilla on noin 300. Monet heistä tarjoavat kävijöille perinteisten esitteiden ja messukarkkien lisäksi myös tekemistä.

Hämeenlinnalainen Niina Piitulainen saapui Elomessuille tyttärensä Jenna Piitulaisen kanssa, koska messupäivä on yksi kesäperinteistä. Piitulaiset olivat tyytyväisiä messualueen järjestelyihin, mutta parkkipaikkoja voisi olla heidän mielestään enemmän.

– Jätimme auton keskustaan, eikä sieltäkään pitkä matka ole. Paikkoja on tässä lähistöllä liian vähän. Messualue on tänä vuonna erittäin toimiva.

Perinteisen katselun ja kiertelyn lisäksi ehdottomana stoppina kaksikolla oli tanssiteatteri Tanssivarpaiden esitys.

Hämeenlinnan Discaajat ovat Elomessuilla jo seitsemättä kertaa, koska lajin suosio kasvaa koko ajan. Alkuiltapäivän aikana liitokiekkotaitojaan oli käynyt testaamassa jo lähes kolmesataa ihmistä.

– Kukaan pisteellämme käynyt ei toistaiseksi ole ollut ensikertalainen. Laji on tällä hetkellä todella trendikäs, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Olli-Pekka Heiskanen.

Heiskanen uskoo, että lajin suosio johtuu siitä, ettei sen aloittaminen vaadi juuri mitään. Perheet harrastavat sitä yhdessä, ja pienetkin lapset voivat pelata kotipihassa.

Lajin suosio ja laaja harrastajakunta näkyi myös messupisteellä.

Harrastaminen ja itse kokeileminen näkyvät monen näytteilleasettajan teltalla. Hämeenlinnan karateseuran teltassa saa haastaa joko seuran puheenjohtajan tai nuoren karatekan.

– On hienoa nähdä, että ihmiset tulevat tänne oikeasti näkemään ja kokemaan. Olemme myös haastaneet muita näytteilleasettajia, kuten partiolaisia ja jenkkifutiksen pelaajia, kertoo puheenjohtaja Jani Mantere.

Mantereen saa haastaa esimerkiksi reaktionopeudessa. Hän neuvoi vastustajaansa luottamaan aisteihin.

Lasipihalla lastenvaatteita katseli Anita Salovaara yksivuotiaan Laurin kanssa. Myös Salovaara saapui messuille vanhasta tottumuksesta.

– Täällä tulee käytyä lähes joka vuosi. Elomessut ovat kehittyneet ja järjestelyt pelaavat hyvin. Hyvä puoli on se, että täällä pääsee tarvittaessa sisätiloihin, kun sää on mitä on.

Lasipihalla ja Vanajasalissa riitti sekä näytteilleasettajia että kävijöitä.

Salovaaran mukaan Elomessuilla on mukavaa käydä huolimatta siitä, mitä sattuu olemaan tarjolla.

Hän oli silmäillyt näytteilleasettajia etukäteen Elomessu-lehdestä, mutta oli tulossa joka tapauksessa.

Ohjelmalavalla nähtiin päivän aikana paljon esityksiä. Lisäksi kruunattiin uusi rapukuningas ja Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys sai kaupungin ympäristöpalkinnon.

Yhdistys on toiminut erityisen aktiivisesti viimeisen vuoden aikana ja edistänyt jo pitkään lintuharrastusta, -tutkimusta ja -tuntemusta maakunnassa.

Kunniamaininnan sai Hahkialan kartanon isäntä Karl Fazer. HÄSA