Kanta-Häme

Elossa 24 seurasi hämeenlinnalaisen rintasyöpäleikkausta - Kamera jännitti enemmän kuin leikkaus

66-vuotias Merja Vuohelainen on yksi niistä noin 200 000 suomalaisesta, jotka käyttivät terveydenhuollon palveluita keskiviikkona 21.9.2016.

Kamerat seurasivat, miten Vuohelainen valmistautui kotonaan Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehtävään rintasyöpäleikkaukseen.

Kuvausryhmä oli paikalla myös leikkaussalissa, jossa kirurgi Kati Kortelainen tiimeineen työskenteli.
 

Hämeenlinnassa kuvatut osuudet ovat osa Ylellä nyt pyörivää Elossa 24 -sarjaa. Ohjelmaa kuvattiin 12 kaupungissa, 24 tunnin aikana ja yhteensä 42 kuvausryhmän voimin.

Ideana oli kertoa tositarinoita potilaista, heidän läheisistään ja heitä hoitavasta henkilökunnasta. Mukaan lähteneiden terveydenhuollon ammattilaisten toiveena oli, että sarja toisi terveydenhuollolle myönteistä julkisuutta.
 

Ohjelma onnistuu tavoitteessaan tyylikkäästi.

Kaukana on amerikkalaisista, fiktiivisistä sairaalasarjoista tuttu kiire ja kuhina. Tosielämässä draamaakaan ei ole tarvinnut tietoisesti rakentaa. Potilaiden tarinat riittävät.

Potilaiden tarinat ja sairaalan tapahtumat on nivottu hyvin yhteen. Tämä myös muistuttaa, miten jokaisen toimenpiteen takana on ihminen.

Lempeä kamera kohtaa leikkaukseen valmistautuvan Merjan, Helsingissä sydänleikkaukseen valmistautuvan 10-vuotiaan Aatun vanhemmat ja monta muuta potilasta läheisineen. Yksityisyyden suojelemiseksi potilaat esiintyvät ohjelmassa pelkillä etunimillään.
 

Henkilökunnasta ohjelma näyttää muutakin kuin vain leikkaavan käden. Lohduttava onkin Merja Vuohelaista hoitaneen kirurgi Kati Kortelaisen viesti. Kirurgi muistuttaa, miten joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonkin syöpään.

– Ei sitä kannata liikaa pelätä, mutta kunnioittaa tietyllä tavalla kuitenkin, sanoo Kortelainen ja lisää, että hoitokeinoja on.

Leikkaussalissa kamera näyttää tapahtumat sellaisina kuin ne henkilökunnalle näyttäytyvät. Herkimpiä katsojia rinnan poisto tai pamppailevan sydämen katsominen saattaa kuitenkin hirvittää.

Ainoaksi miinukseksi jää liika suunnitelmallisuus. Se, että haastattelut on potilaiden kannalta ennalta sovittu, syventää ehkä kerrontaa, mutta samalla hävittää osan arjen autenttisuudesta.
 

Vuohelainen kertoo jännittäneensä kuvauksia enemmän kuin itse leikkausta. Sarjaan osallistumista hän pitää mielenkiintoisena kokemuksena.

Leikkauksen suhteen hänen ainoa huolensa oli, ettei syöpä ollut päässyt leviämään. Näin ei onneksi ollut käynyt.
 

Reilu kolme kuukautta leikkauksen jälkeen Vuohelainen kertoo voivansa hyvin. Hän kiittelee saamastaan hyvästä hoidosta ja ystävien ja läheistensä tuesta.

– Minua on auttanut se, etten ole salaillut sairautta. Luotan siihen, että kun tilannettani on tähänkin asti seurattu hyvin ja olen saanut hoitoa, näin on myös jatkossa.

– Ainoa, mitä toivon, on se, että kunpa ihmiset todella kävisivät seulontatutkimuksissa. Seulonnoissa syöpä on mahdollista huomata. En minäkään ollut sitä itse huomannut. HÄSA


Katso tv:stä: 
Elossa 24 -sarjan viides jakso, jossa seurataan myös Merjan rintasyöpäleikkausta, näytetään Yle TV1:ssä 5.1. klo 20.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic