Kanta-Häme

Elsakoti kolminkertaistaa paikkansa

Kymmenpaikkainen, Janakkalan palvelutalosäätiön omistama vanhusten palvelutalo Elsakoti saa laajennusosan myötä 20 uutta paikkaa.

Palvelutalosäätiön toiminnanjohtaja Pirjo Paloneva kertoo, että ensimmäiset uudet asukkaat muuttavat Tervakoskelle jo heinäkuun alussa.

Heinäkuun alussa otetaan käyttöön myös uusi, Kivenkolontien puoleinen sisäänkäynti.

– Kaikki alkaa olla aika lailla valmista. Maanantaina valitsimme joukkoomme kymmenen uutta hoitajaa, joten nyt kokonaisuudessaan heitä on 18.

Lahjoitus mahdollisti laajennuksen

Janakkalan seurakunnan omistama Hilda-Pauliina-säätiö osallistui Elsakodin laajennustöihin 100 000 eurolla. Palonevan mukaan lahjoitus oli oleellisen tärkeä laajennuksen toteutumisen kannalta.

– Se, että laajennuksen takana oli näin merkittävä säätiö, antoi uskottavuutta ja vakuutti myös valtuuston siitä, että laajennusta todella tarvitaan. Vanhusten hoitopaikoista on ollut huutava pula jo pitkään.

Hilda-Pauliina-säätiön Isto Pihkala kertoo, että säätiön tarkoituksena on paitsi tukea vanhusten asumista, myös edistää niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia.

Elsakoti on säätiön diakoninen kohde.

– Tämän vuoden yhteisvastuun teemana oli sopivasti vanhusten yksinäisyys, joten säätiö haluaa osaltaan tuoda Elsakodin vanhuksille lisää ystäviä ja naapureita. Kunnan nykyinen taloustilanne ei välttämättä olisi sallinut laajennusta, joten on hyvä, että neuvottelut käytiin jo muutama vuosi sitten.

Säätiön lahjoituksella halutaan lisätä erityisesti viihtyvyyttä ja kodinomaisuutta. Tarkoitus on hankkia ainakin huonekaluja, sähköllä toimivia sänkyjä sekä harrastusvälineitä.

Kodinomaisuus ja lämmin tunnelma tärkeää

Heinäkuun alussa kaikki Elsakodin asukkaat siirtyvät palvelusäätiöltä Janakkalan kunnan vuokralaisiksi.

Varsinaisia vapaita paikkoja Elsakodissa ei tällä hetkellä ole. Asukkaat valitaan voinnin mukaan esimerkiksi muisti- ja kuntoisuustestien perusteella.

Uudelle puolelle on tulossa esimerkiksi virkistyssali, jossa voidaan pitää bingoiltoja, jumppatunteja tai levyraateja.

– Vanhalla puolella tilat säilyvät aika lailla ennallaan. Uudelle puolelle tulee oma ruokasali, mutta uudet asukkaat saunovat ja pesettävät pyykit vanhalla puolella myös jatkossa, Paloneva kertoo.

Uuden ja vanhan puolen yhdistävä yhdyskäytävä kulkee niin ikään uutukaisen sisäpihan halki.

– Pihakalusteet odottavat jo varastossa kokoamista. Sisäpihalla voidaankin pian viettää todellista laatuaikaa, ihailla istutuksia, pitää grillijuhlia ja muuten vain istua yhdessä iltaa, Paloneva iloitsee. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic