Kanta-Häme

Ely-keskus haluaa suojella Kaurialan koulun

Hämeen ely-keskus vastustaa edelleen Kaurialan koulu purkamista.

Ely-keskus on valittanut ympäristö- ja rakennuslautakunnan myöntämästä purkuluvasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valituksen teon määräaika päättyi keskiviikkona.

Lisäksi ely-keskus on oma-aloitteisesti pannut vireille koulun suojeluprosessin. Se on mahdollista rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain perusteella.

Kaupunki haluaisi purkaa Kaurialan koulun, koska se on sisäilmaongelmien takia käyttökelvoton. Uuden koulun rakentaminen taas tulisi selvitysten mukaan halvemmaksi kuin nykyisten rakennusten remontointi.

Ely-keskus ja Museovirasto antoivat molemmat kielteisen lausunnon purkulupahakemukseen. Ely-keskus perustelee nyt tehtyä valitustaan sillä, etteivät maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset purkamisluvan edellytykset täyty.

Ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Tommi Muilu sanoo, että Kaurialan koulun purkaminen merkitsisi muun muassa rakennettuun ympäristön sisältyvien perinne- ja kauneusarvojen hävittämistä.

– Kun kaupunki ei ole halukas suojelemaan rakennuksia kaavoituksen avulla, päädyimme panemaan vireille suojeluprosessin.

Ely-keskus ja Museovirasto ovat moittineet kaupunkia koulun remonttien laiminlyönnistä ja rakennusten päästämisestä surkeaan kuntoon.

Kaurialan koulu on rakennettu kolmessa vaiheessa vuosina 1959, 1963 ja 1965. Sen toteutuksesta järjestettiin arkkitehtikilpailu vuonna 1956, ja kilpailun voitti maailmankuulu arkkitehti Viljo Revell.

Hänen ehdotuksessaan kaikki koulun tilat olisivat olleet yhdessä tasossa, mutta koulurakennuksesta tehtiin kolmikerroksinen. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic