Kanta-Häme

Elykeskus ei innostu rampista

Uudenmaan elykeskus ei lämpene Sunny Car Centerin toiveelle saada oma moottoritien liittymä nykyisen Ojoisten liittymän pohjoispuolelle.

Elykeskuksen liikennejärjestelmäyksikön esisuunnitteluryhmän päällikkö Mirja Hyvärinta kertoo, että ramppien noin 1,5 kilometrin väli olisi nykyisten ohjeiden mukaan liian tiheä valtakunnan pääväylälle. Hänen mukaansa sopiva liittymätiheys olisi kilometrejä.

– Uudenmaan ely ei ole antanut minkäänlaista lupaa. Tottakai asioita selvitellään ja koetetaan saada sinne mahdollisimman toimiva ja hyvä kulkuyhteys. Me ollaan siitä kaavasta aikoinaan annettu lausunto ja silloin liikenteen oli tarkoitus kulkea nykyisen liittymän kautta, Hyvärinta sanoo.

Hänen mukaansa elykeskukseen ei myöskään ole oltu yhteydessä uuden suunnitelman laatimiseksi.

– Selvitettävää siinä vielä riittää. Minulla ei riitä saappaat sanoa, mikä on sallittua ja mikä ei, siitä päättävät nämä isommat tahot. Mutta me koetamme suunnitella ohjeiden mukaisesti.

Kuka asian lopullisesti päättää?

– Uusi liittymä vaatii tiesuunnitelman ja liikennevirasto hyväksyy sen. Me lausumme, olemme työrukkasia tässä välissä, mutta liikennevirastolla on hallinnointivastuu päätieverkostosta, Hyvärinta sanoo.

Luvassa pitkä prosessi

Rampin laatiminen ei ole mikään ihan nopea prosessi. Hyvärinnan mukaan uusi liittymä vaatisi joka tapauksessa kaavamuutoksen, sillä nykyinen kaava perustuu ”ihan toisenlaisiin liikennejärjestelyihin”.

– Voisi kuvitella, että joku vielä siitä valittaisikin, Hyvärinta toteaa.

Muita ratkaisuja tilanteeseen voisivat olla esimerkiksi liikenteen ohjaaminen nykyistä tieverkkoa hyväksikäyttäen tai nykyisen Ojoisten liittymän siirtäminen lähemmäksi suunniteltua autokaupan keskusta.

– Nykyisen liittymän siirtäminen olisi kallis toimenpide. Siinä jouduttaisiin rakentamaan paljon tietä ja kuka sen sitten maksaa? Elyllä ei ainakaan ole sellaisia rahoja, Hyvärinta toteaa.

Kokonaisselvitys meneillään

Autokaupan keskuksen ramppitoive ei ole ainoa laatuaan kolmostiellä. Yksistään Kanta-Hämeessä on puhuttu tarpeesta saada uusia liittymiä Hämeenlinnan Moreeniin, Janakkalan Rastikankaalle, Hattulassa Onniselle ja Riihimäellä Valiolle.

Uudenmaan ely onkin juuri aloittanut selvitystyön koko moottoritien liittymäpolitiikasta. Selvitystä tehdään yhteistyössä Pirkanmaan elyn, maakuntaliittojen ja liikenneviraston kanssa.

Tarkoituksena on selvittää mahdollisia maankäyttökohteita valtatie 3:n nykyisten eritasoliittymien varrelta.

– Lisäksi katsomme, onko siellä sellaista väljää kohtaa, jonne olisi nykyisten ohjeiden mukaan mahdollista kenties tehdä jotain. Koetamme löytää yhteistuumin alueiden toimijoiden kanssa yhteisymmärryksen, ettei jokaista hanketta tarvitsisi käsitellä erikseen, Hyvärinta sanoo.

Selvityksen pitäisi valmistua huhtikuussa 2013. Hyvärinta toivoo, että yksittäiset liittymäkysymykset ratkaistaisiin vasta yleisen työn valmistuttua.

– Mutta tämä on toive. Poliittisista päätöksistä ei tiedä koskaan, miten ne menevät, Hyvärinta korostaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic