Kanta-Häme

HPK:n Emil Larmi vaihtoi lihat kasviksiin - Ekoilu innostaa muutenkin lahjakasta maalivahtia

HPK:n maalivahdin pirteään kauteen tuli ikävä särö uuden loukkaantumisen myötä.
Kuntopyörällä polkeminen on Emil Larmille ja muille jääkiekkoilijoille päivittäistä rutiinia. Kuva: Lea Karmala
Kuntopyörällä polkeminen on Emil Larmille ja muille jääkiekkoilijoille päivittäistä rutiinia. Kuva: Lea Karmala

HPK:n maalivahti Emil Larmi valitsee nykyään lautaselleen ainostaan kasviksia, mikäli se vain on mahdollista. Puolitoista vuotta sitten hän päätti kokeilla elämää ilman liharuokia, ja viikon kestänyt testaus johti siihen, että ateriointitavat muuttuivat pysyvästi.

– Kokeilin kasvissyöntiä ihan vain mielenkiinnosta. Se tuntui hyvältä kropassa, eikä enää väsyttänytkään niin paljon kuin aikaisemmin. Liittyyhän asiaan myös eettisyyttä, mutta itse jatkoin sitä oman hyvinvointini takia, hän kertoo.

Ruokavalio tappoi välikuolemat

Vireystasonsa nousua Larmi kuvailee niin, että aamu- ja iltapäivätreenien välissä ei enää tule samanlaista välikuolemaa kuin aikaisemmin. Energiaa riittää iltaan asti.

– Kun aiemmin veti tukevan eläinperäisen ruoan, loppupäivän sitä oli ihan nuutunut eikä saanut enää tehoja irti, hän muistelee.

Larmin annoksiin sisältyy kasvisten lisäksi jonkin verran munaa ja kalaa, eikä hän maitotuotteitakaan tiukasti välttele, mutta kanaa hän ei yleensä kelpuuta haarukkaansa. Aivan ehdoton hän ei syömisessään kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi ravintolassa hän voi joskus syödä mitä vain.

Pelimatkoilla samaa mättöä muiden kanssa

Joukkuekaverit eivät ole pahemmin tehneet numeroa maalivahtinsa uudesta elintavasta, eikä hän tee sitä itsekään. Pelimatkoille hän on jo pitkään aikonut ottaa omat tankattavat mukaan, mutta vielä se ei ole toteutunut.

– Kenellekään en ole lähtenyt kasvissyöntiä tuputtamaan, mutta jos joku kysyy siitä, olen kokemukseni kertonut ja suositellut kokeilemaan. Jotkut toki kuittailevatkin, mutta ihan hyvällä mielellä. Omia eväitä en ole saanut aikaiseksi, mutta en ole siitä stressiä ottanut. Jos matkoilla on kalaa tarjolla, painotan sitä, mutta voin hyvin syödä pelin jälkeen kanaakin.

Hyvän olon lisäksi kasvissyönti on teettänyt Larmille paljon uuden omaksumista.

– Aika iso opettelu siinä on, että löytää sopivia ruokia, kun urheilijana vielä on katsottava, että saa tarpeeksi kaikkea ravintoa. Proteiinin saantiin joutuu kiinnittämään huomiota. Kun on elämänsä tottunut tekemään ruokaa niin, että proteiinin lähteenä on liha, sitä joutuu oppimaan ruoanlaiton ihan uudestaan. Se on mielenkiintoista, ja ruokavalioni on monipuolistunut tosi paljon, hän kertoo.

Larmi luottaa Teslaan

Larmin ekoilu ei rajoitu pelkästään syömiseen, sillä sen lisäksi hän ajaa päästöttömällä autolla. Myös siinä hän teki valintansa ensisijaisesti omaa mukavuuttaan ajatellen.

– Päädyin sähköautoon, koska se oli niin kiva. Ekologiset puolet tulivat vähän niin kuin sivussa. Tuntuu, että se on tulevaisuutta, hän tuumaa.

Sähköllä kulkevan ajoneuvon parhaiksi puoliksi Larmi mainitsee sen, että ikinä ei tarvitse enää käydä tankilla, vaan akku on aamuisin täydessä latingissa. Kädet eivät enää haise bensalle, talvella sisätila on nopeasti lämmin, ja kaikki asiat ovat ylipäätään yksinkertaisen sujuvia.

Myös kierrätyksen perusjutut ovat Larmille itsestään selviä. Hän haluaa olla mukana pitämässä maapallosta hyvää huolta ja uskoo, että yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa sen elinkelpoisuuteen.

– Jokainen kantaa vastuun itsestään ja tekemisestään. En minä ainakaan ota vastuuta muiden tekemisestä, niin kuin en ota kaukalossaan, vaan hoidan vain omat hommani. Mutta omalla esimerkillä voi antaa jotakin muillekin, hän pohtii.

Saroksesta mallia

Tavoitteistaan Larmi kertoo, että ensin tulee luonnollisesti tämä kausi ja HPK:n mahdollisimman hyvä menestys. Kaukaisemmassa tulevaisuudessa hänen ajatuksissaan siintää ura rapakon takana.

– Kyllä sitä kohti mennään, en vain tiedä missä kohtaa ja millaista polkua.

NHL:ään Larmia ei ole varattu, koska hän omien sanojensa mukaan on liian pienikokoinen. Mutta menestyyhän siellä HPK-lähtöinen Juuse Saroskin, joka on kolme senttiä Larmia lyhyempi.

– Juusesta on kyllä hyvä ottaa mallia, hänessä on paljon asioita, joista tykkään.

Vapaa-aikaansa Larmi viettää kiekkoilijoiden tapaan lähinnä leväten ja rentoutuen, tyttöystävän seurassa. Välillä hän tarttuu lyijykynään tai tussiin ja alkaa piirrellä. Myös oman molarinmaskinsa hän on taiteillut mieleisekseen.

– Piirrän omaksi ilokseni ihan fiiliksen mukaan. Yleensä kuvat ovat jotain autoja tai uusia maskeja itselle, hän kertoo.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 20.2.2019.

Emil Larmi

Syntynyt 28.9.1996 Lahdessa

Pituus 182 cm, paino 83 kg.

Kasvattajaseura Pelicans.

Tuli HPK:hon kaudeksi 2016-17.

Sopimus HPK:n kanssa päättyy tähän kevääseen.