Kanta-Häme

"En omia lukkojani vaihda"

Lukkoalaa kuohuttaa Turun Sanomien ensimmäisenä uutisoimat turvallisuuspuutteet yleisimmissä Abloy-lukoissa. Turun poliisin tutkiman ”hiipparijutun” yhteydessä poliisin käyttämä lukkoasiantuntija havaitsi lukuisiin asuntoihin tunkeutuneen henkilön väärentäneen yleisavaimen tavalla, jonka ei periaatteessa pitäisi olla mahdollista.

Abloylla on käytännössä monopoli Suomen lukkomarkkinoilla. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudun lukkoliikkeistä ei ole saatavilla muita vaihtoehtoja kuin Abloyn tuotteet.

– Onhan tämä aika pirun arka asia, toteaa Hämeen Lukon toimitusjohtaja Marko Järvenpää.

Samassa Järvenpään puhelin soi. Linjan toisessa päässä on Abloyn Suomen myyntijohtaja, ex-hämeenlinnalainen Jari Perälä.

– Lähettävät sieltä tiedotteen kohta, Järvenpää toteaa.

Tiedotteessa kotimaisena huippubrändinä pitkään tunnettu Abloy painottaa Turun rikoksen poikkeuksellisuutta.

– On annettu ymmärtää, että kyseessä on helppo rikos. Turussa nyt esille tullut rikollinen toiminta edellyttää erityistä lukko-osaamista, ja suomalaiset voivat edelleen luottaa Abloy-lukkoihin, tiedotteessa vakuutetaan.

Pidä avainta kuin pankkikorttia

Toisesta paikallisesta toimijasta Lukkopalvelu Pihalehdosta ei haluta kommentoida tapausta lainkaan.

– Jätämme sen Abloylle, toteaa myynnistä vastaava Otto Ojala.

Hämeen Lukon Järvenpää suostuu esittelemään 50-osaisia lukkopesiä ja kommentoimaan metodeja, joilla Turun hiippari onnistui tempussaan.

– Eihän sen periaatteessa pitäisi olla mahdollista, mutta ihmisiä me kaikki ollaan. Itse en osaisi väärentää avainta tuolla tavalla, vaikka olen ollut 25 vuotta alalla ja osaan silmät kiinni kasata ja purkaa melkein lukon kuin lukon. Eli ihan kaikki eivät varmasti asiaa hanskaa tuosta vaan, mies murjaisee.

Kun tutustuu tarkemmin Turun tapaukseen, vakuuttuu väkisinkin Järvenpään sanoista. Asiaa jyrkin sanankääntein kommentoineen poliisiylijohtaja Mikko Paateron huolestuminen asettuu uuteen valoon. Mies tuntuu olevan pihalla kuin lintulauta, vaikka Järvenpää ei maanitteluista huolimatta suostukaan poliisipampun paniikinlietsomista millään tavalla moittimaan.

– Olennaista on se, että joku ovi pitää ensin murtaa auki, että pystyy purkamaan lukon ja tekemään siltä pohjalta väärennöksen.

– Se taas vaatii erikoisammattimiehen. Mutta jos pidät avaintasi kuin pankkikorttiasi, ei ihan oikeasti ole mitään syytä huoleen. En ainakaan omia lukkojani vaihda! Järvenpää vannoo.

Jos joku kuitenkin huolestuu vaarasta, Järvenpää kehottaa hankkimaan hälytyslaitteen, jossa on oma koodi.

– En kuitenkaan halua markkinoida hälytysjärjestelmiä tämän asian varjolla, se olisi väärin. Vähän kuin hautausurakoitsija myisi arkkua vielä elävälle.

Ammattilaista ei lukko pysäytä

Kohu on lyhyen ajan sisällä toinen Abloyta kohdannut. Muutama viikko sitten huolestuttiin Exec-avainten patentin päättymisestä.

Isännöinti Kuvajan luova johtaja Seppo Kuvaja kertoo, että sekin herätti asiakkaissa huolta.

– Muutama mummo kävi tuolloin kyselemässä, että tuleeko ne roistot nyt minun asuntoon? Sanoisin, ettei nytkään kannata linnoittautua huoneistoonsa, Kuvaja luonnehtii.

Hän ei muista pitkältä uraltaan kuin yhden tapauksen, jolloin lukko on joutunut vääriin käsiin.

– Erään taloyhtiön seinästä piikattiin remontin yhteydessä putkilukko irti. Silloin jouduttiin sarjoittamaan koko talo uudestaan.

Remontit ovat Kuvajan mukaan riskialtteinta aikaa avainten vääriin käsiin joutumiselle, vaikka yleisavaimet kuitataan isännöitsijältä aina henkilöllisyystodistuksia vastaan.

– Hämeenlinnan seudulla näihin liittyvät rikokset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia tapauksia. Sekin auttaa, että ihmiset tuntevat toisensa ja seuraavat vähän, kuka ovista kulkee. Pienuudesta on hyötyä, Kuvaja sanoo.

– Sekin kannattaa muistaa, että ammattimiestä ei pelkkä lukko pidättele. (HäSa)