Kanta-Häme Riihimäki

Enää ei tarvitse tyytyä pätevään – Rekrykorteilla löydetään sopiva

Työhönottohaastatteluihin on kehitetty väline, jolla voidaan testata johtajien ja työntekijöiden luonteenpiirteitä.
70 kortin pakkaa voidaan käyttää joko kokonaan tai valita vain osa mitttaamaan haluttuja ominaisuuksia, kertoo hallintotieteiden tohtori Anne Kujala, jolta kortteja voi tiedustella sähköpostilla anne.kujala@kolumbus.fi. Kuva: Pekka Rautiainen
70 kortin pakkaa voidaan käyttää joko kokonaan tai valita vain osa mitttaamaan haluttuja ominaisuuksia, kertoo hallintotieteiden tohtori Anne Kujala, jolta kortteja voi tiedustella sähköpostilla anne.kujala@kolumbus.fi. Kuva: Pekka Rautiainen

– Uutta johtajaa tai työntekijää palkattaessa hakijan osaamisen selvittäminen on helppoa. Sen sijaan jää lähinnä arvailujen varaan, miten hakija toimii tai käyttäytyy työyhteisön jäsenenä, sanoo tutkija, hallintotieteiden tohtori Anne Kujala.

Työyhteisön hyvinvoinnin kannalta on tärkeää löytää luonteeltaan sopivat henkilöt tehtäviin. Anne Kujala ja dosentti, hallintotieteiden tohtori Seija Ollila ovat törmänneet ongelmaan vuosien varrella niin usein, että päättivät luoda tieteeseen ja tutkimukseen pohjautuvan työkalun helpottamaan arviointiprosessia työhaastattelutilanteessa.

Nyt he ovat saaneet valmiiksi ammattijohtajan ja työntekijöiden rekrytointikortit.

 

Lopullinen sysäys työkalun luomiseen syntyi, kun Anne Kujala ja Seija Ollila tiivistivät ammattijohtajuutta käsitellyttä väitöskirjaa artikkeliksi tieteelliseen lehteen.

– Jätimme silloin tiivistelmästä pois narsismin. Narsisti johtajana on niin vaikea yhtälö, että lähdimme kehittämään keinoa saada heidät kiinni jo työhönottohaastattelussa. Laajensimme menetelmää ja nyt korttien avulla löydetään vaikkapa hyvä muutosjohtaja, karismaattinen johtaja tai esimerkiksi luova tai positiivinen työntekijä.

Johtaja tai esimies on Anne Kujalan näkemyksen mukaan työyksikön sydän, joka luo työyhteisöönsä hengen. Hän antaa alaisilleen käyttäytymis- ja toimintamallit.

– Jos esimies on joustava, innoittava ja positiivinen, syntyy yhteisöönkin positiivinen henki. Työntekijät luovat siten yhdessä johtajan kanssa hyvän työilmapiirin. Jos johtaja on narsisti, työyhteisö voi huonosti, mutta hyvänkin johtajan tiimissä yksikin huonosti käyttäytyvä henkilö riittää pilaamaan hyvän työskentelyilmapiirin.

 

Anne Kujala on toiminut henkilöstöpäällikkönä ja osallistunut satoihin eri johtajien, esimiesten ja työntekijöiden työhönottohaastatteluihin. Hänellä on käytännön kokemusta ja näkemystä myös pieleen menneiden rekrytointien tuomista haasteista työpaikoilla.

Seija Ollila taas on opettanut johtamista ja rekrytointia Vaasan yliopistossa. Lisäksi hän on toiminut työyksiköiden johtajien, esimiesten ja työntekijöiden työnohjaajana.

Työnohjaukseen nojaudutaan Anne Kujalan mielestä liian monessa yrityksessä vasta, kun työyksikön ilmapiirissä havaitaan ongelmia. Ennaltaehkäisevä työnohjaus purkaisi paineita ja stressiä jo ennalta.

– Rekrytointikortisto toimii myös arjen työvälineenä, jota on hauska käyttää työyhteisössä, vaikkei ongelmia ole. Korttien avulla löydetään kipupisteitä, opitaan ymmärtämään työkavereiden luonteenpiirteitä ja pystytään tasoittamaan ilmapiiriä hyvässä hengessä, Kujala sanoo.

Miten rekrytointikortit toimivat?

Kortteja on kahdenlaisia: toiset ammattijohtajien ja toiset työntekijöiden rekrytointiin.

Kotelossa on 70 korttia ja ohjekirja tulosten pisteyttämistä ja tulkitsemista varten.

Esimerkki johtajuuden ominaisuuksia mittaavan korttipakan korteista.

Haastateltava poimii korteista kaikki, joiden väittämät hän tuntee kuvaavan häntä. Haastattelija laskee korttien pisteet aihepiireittäin ja saa suuntaa-antavan arvion haastateltavasta.

 

Testin tulos on kuitenkin viitteellinen. Anne Kujala painottaa, että testin avulla voidaan poimia halutunlainen henkilö ja lähettää edelleen tarkempiin testeihin.

– Kortit eivät mittaa testattavan työtehtävään tarvittavia osaamistaitoja. Kortteja ei myöskään voi käyttää diagnoosien tekemiseen eikä korvaamaan psykologisia tai persoonallisuustestejä.

Korteilla voidaan löytää johtajatyyppi: osaava johtaja, voimaannuttava, liiketoiminnallinen, muutosjohtaja, asiantuntijoiden johtaja, asioiden johtaja, vahva tai heikko ihmistenjohtaja, karismaattinen, strateginen, tehokas, alisuoriutujien johtaja, kehittävä, erityisherkkä, narsistinen tai autoritaarinen johtaja.

Työntekijöistä kortit kertovat onko tällä positiivinen vai negatiivinen asenne työhön, sosiaaliset taidot, viestintätaidot, onko tämä luova, erityisherkkä, käyttäytyykö asiattomasti, omaako narsistisia tai autoritaarisia piirteitä. HäSa