Kanta-Häme

Energia on vakava kysymys

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää Euroopan energian hintaa vakavana kysymyksenä. Liuskekaasun ja -öljyn synnyttämä vallankumous merkitsee, että energia on Euroopan unionin ulkopuolella halvempaa.

– IEA:n (Kansainvälinen energiajärjestön) mukaan 20 vuodenkin päästä Yhdysvaltain ja Euroopan hyödykkeiden välillä ainoa merkittävä hintaero on energiassa.

Vapaavuori puhui Metallinjalostajien päivillä Hämeenlinnassa, jossa teollisuuden edustajat vaativat Vapaavuorelta vastausta kalliin energian tuomiin ongelmiin

– EU:n energia- ja ilmastopolitiikka on vakava uhka teollisuuden kilpailukyvylle, Outokummun teknologiajohtaja Pekka Erkkilä kiteytti.

Erkkilä kysyi, aiotaanko Suomessa ottaa Saksan ja Britannia tapaan käyttöön päästökauppakompensaatiot. EU sallii metallinjalostukselle tuen, jolla korvataan kalliita energiakustannuksia.

– Kompensaatio tulee esille seuraavissa hallitusneuvotteluissa, Vapaavuori arvelee.

Järjestelmä jo sekameteli

Vapaavuoren mukaan päästöoikeuksien korvaamien ei ole nykyisellä hintatasolla kuitenkaan ajankohtaista. Hän ei niin ikään liputtanut yhä mutkikkaammille järjestelmille energiapolitiikassa.

– Järjestelmä on jo valmiiksi sekameteli, josta kukaan ei ota selvää.

Vapaavuoren mukaan cleantech ja energiaintensiivinen teollisuus kokevat energian hinnan eri tavalla. Hänen mielestään asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin.

– Voimme antaa edellytyksiä molemmille.

Erkkilä muistuttaa, että Suomen kilpailukykyä verrata myös Pohjois-Amerikkaan, Kiinaan ja Venäjään, koska myös kilpailu maailmassa on globaalia. Veroja ei tule siksi nostaa enää yhtään.

– Peliteollisuus ei Suomessa yksin pelitä vaan tarvitaan myös vakiintuneita teollisuudenaloja.

Vapaavuori kertoo itsekin kertoneensa peliteollisuuden edustajille, että sen kansantaloudellinen merkitys on pieni.

– Peliteollisuuden henkinen merkitys sen sijaan on suuri. Se osoittaa, että meillä voidaan luoda aivan uutta.

Ei pyritty pelivaltioksi

Elinkeinoministeri ei lupaa teollisuudelle oleellista kevennystä kustannuksiin. Hän kuitenkin muistuttaa, että hallitus on jo puolimatkassa päättänyt, ettei kustannuksia enää lisätä.

– Kustannukset kevenevät suhteellisesti, jos päätöksestä pidetään kiinni.

Vapaavuoren oppi on, että pitää vaalia nykyisten alojen kustannus- ja hintakilpailukykyä, mutta on luotava myös uutta. Uuden luominen tarkoittaa, että on edellytyksiä ”hulluille päiville”.

– Valtio ei voi valita, mikä ala tai yritys pärjää. Peliteollisuus on siitä hyvä esimerkki. Ei ole tehty päätöstä, että Suomesta tulee johtava pelivaltio.

Vapaavuoren toinen teesi on, että yleensä uutta syntyy olemassa olevan ympärille.

– Metsäteollisuuden uusiutuminen bioteollisuudeksi on esimerkki siitä, että olemassa oleva muuttaa muotoaan. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic