Kanta-Häme

Energia virtaa kun kilot karisevat

Hämeenlinnalaiset Pirjo Weckman ja Jemina Harju ovat tehneet sen, mistä monet vain unelmoivat: molemmat ovat pudottaneet painoaan yli kolmekymmentä kiloa. Tukena heillä on ollut valmentaja Satu Rautalahti, itsekin entinen laihduttaja.
 
Naiset karistivat kilojaan Cambridge-menetelmällä. Weckman pudotti painoa pitemmän kaavan kautta. Häneltä tippui 32 kiloa kahdessa vuodessa. Harju puolestaan sisuuntui. Hän aloitti painonpudotuksen tammikuussa, ja nyt vaaka näyttää 34 kiloa vähemmän kuin vuoden alussa.
 
Naiset osallistuvat valtakunnalliseen Vuoden Laihduttaja -kilpailuun, jonka voittaja pääsee marraskuussa edustamaan Suomea maailmanlaajuisissa Vuoden Laihduttaja -kilpailuissa Lontoossa.
 
Hitaasti ja huolella
 
Weckmanin kilojen kertymisen takana on se tavallinen tarina.
 
– Minulla on kolme lasta, ja jokaisen lapsen mukana tuli painoa lisää kymmenen kiloa.
 
Weckman oli kokeillut kaikkea aina painonvartijoista himoliikkumiseen.
 
– Kun työkaverini Satu Rautalahti palasi äitiyslomalta, ja kuulin, että hän oli laihduttanut, aloin uskoa, että se olisi mahdollista naisillekin.
 
Ravinnetiivisteisiin perustuva menetelmä ei vaadi kaloreiden ja ravintoaineiden laskemista. Weckman on pudottanut painoaan hitaasti ja huolella kahden vuoden aikana. Liikunnaksi riittävät työmatkapyöräily ja koiran ulkoiluttaminen.
 
– Valmentajan kannustuksella on suuri merkitys. Tämä on kuitenkin viimeinen kerta kun laihdutan. Joudun katsomaan loppuikäni, mitä syön.
 
Mitä nopeammin, sitä parempi
 
Jemina Harju kyllästyi peilikuvaansa. Itsetunto oli nollissa, ja erään tammikuisen unettoman yön jälkeen hän päätti, että nyt sai riittää. Harju oli aiemmin jo kokeillut niin kaalikeittodieettiä kuin karppaamistakin. Hän innostui 45 kiloa laihduttaneen työkaverin esimerkistä.
 
– Sovin saman tien aamulla ajan laihdutusvalmennukseen. Tavoitteena oli, että mitä nopeammin lähtee, sitä parempi.
 
Parhaimmillaan painoa putosi 2 kiloa viikossa.
 
– Pelkäsin, että elimistö ei luovuta rasvaa, mutta kun joka viikko tuli miinusta, motivaatio säilyi.
Tässä romutetaan vanhat syömistavat ja opitaan uusi.
 
Itsetunto nousuun
 
Molemmat naiset hehkuttavat, miten suuri positiivinen vaikutus laihtumisella on itsetunnolle, energialle ja aktiivisuudelle.
 
– Nyt on valtavasti lisää energiaa ja tulee helposti lähdettyä erilaisiin tapahtumiin, mihin ei aikaisemmin millään lähtenyt. Uskaltaa ja kehtaa lähteä ihmisten ilmoille, Weckman sanoo.
 
Jemina Harjulle kiloja oli kertynyt pikkuhiljaa vuosien myötä. Hän vältteli vaakaa ja sulki asian mielestään. Nyt painonpudotuksen myötä itsetunto on kohentunut reippaasti.
 
– Olen harrastanut koiranäyttelyitä, mutta ennen välttelin kehään menemistä. Nyt harrastan lisäksi koiran kanssa lenkkeilyä ja treenaan kahvakuulaa. Tänä vuonna olen käynyt myös tanssimassa, mitä en ollut tehnyt vuosiin, Harju sanoo.
 
Astronauttien jalanjäljillä
 
Naisten käyttämä Cambridge-laihdutusmenetelmä on nimensä mukaisesti lähtöisin Cambridgen yliopistosta Englannista, ja juontaa juurensa Nasan avaruustutkimuksiin 60-luvulle. Tutkijat valmistivat ravinnetiivisteitä astronauttien käyttöön. Ilmeni, että tiivisteet toimivat mainiosti myös painonpudotuksessa.
 
– Laihdutusmenetelmä perustuu erittäin niukkaenergisiin täysravinteisiin sekä henkilökohtaiseen valmennukseen, Satu Rautalahti kertoo.
 
Menetelmässä on erilaisia taso-ohjelmia, joissa on eri kalorimääriä. Projekti sisältää kolme vaihetta: painonpudotus, tasapainotteluvaihe sekä pysyvän painon ylläpitäminen. Ravinnetiivisteet sisältävät kaiken, mitä ihmiskeho tarvitsee, ja ne korvaavat perinteisen aterian. Tavallisen ruoan osuutta lisätään vähitellen.
 
Hämeenlinnassa menetelmää valmentaa Rautalahden lisäksi Sanna-Kaisa Lehto.
 
– Alkuun asiakas tarvitsee enemmän valmentajan tukea, jatkossa riittää tapaaminen noin kerran puolessa vuodessa. On mahtavaa nähdä asiakkaissa muutos sekä ulkoisesti, että sisäisesti, Rautalahti sanoo.
 
Vuoden Laihduttaja -kilpailuun osallistuvia voi äänestää netissä osoitteessa www.cambridgeohjelma.fi, josta löytyvät myös naisten ennen ja jälkeen -kuvat. Äänestysaika päättyy 6.9.