Kanta-Häme

Energiatodistuksia yritetään myydä kiskurihinnoin

Sekaannus ja kärhämöinti kesällä pakollisiksi tulleiden rakennusten energiatodistusten ympärillä jatkuu kiivaana.

Hämeenlinnalaisen Skapat Energia Oy:n energiakonsultoinnin johtaja Juhani Vättö varoittaa kuluttajia markkinoilla liikkuvista saalistajayrityksistä, joiden tarkoituksena on tehdä paljon kritisoiduilla energiatodistuksilla pikainen ja iso tili.

– Asiakkaamme kertoi, että Lapin mökin energiatodistuksesta pyydettiin jopa 3 700 euron hintaa, Vättö kertoo.

Alan arvonlisäverollinen keskihinta omakotitalon todistuksesta on Vätön mukaan noin 700–800 euroa ja kerrostaloista noin 1 000 euroa. Vaikka keskihinta on noussut, se on ympäristöministeriön lainvalmistelun perusteluissa arvioidun mukainen.

– Varmaan kiskurihinnoittelun taustalla on ollut tunne siitä, että Lapissa mökkejä omistaa niin varakkaita ihmisiä, että voi pyytää mitä vaan, Vättö pohtii.

– Aggressiivisella myynnillä joku saattaa moisen hinnan maksaakin, sillä yleinen hintatietous asiasta puuttuu vielä ihmisiltä. Vastaavia markkinarakoja syntyy muillakin aloilla, kun uusia säännöksiä tulee. Nämä ovat näitä markkinatalouden lieveilmiöitä.

Energiatodistusten ja niiden laatijoiden valvonta on ympäristöministeriöstä ohjattu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lle. Vätön mukaan valvonta on vielä lapsenkengissä hintojen osalta.

– ARA pitää yllä listaa pätevöityneistä laatijoista, mutta hintoja ei sinne tarvitse lähettää.

Viranomaiset piileksivät poteroissa?

Skapat on laatinut tähän mennessä jo 2000 rakennusten energiatodistusta. Johtajaa harmittaa uudistuksen saama äärimmäisen negatiivinen julkisuus.

– Energiatodistuksen todellinen lähtökohta ja tarkoitus ovat jääneet kertomatta. Viranomaiset ovat jääneet poteroihin piiloon, Vättö väittää.

– EU:n energiadirektiivin ajatuksena on ollut, että saadaan kaikki rakennukset katselmoitua ja energiansäästöpotentiaali näkyviin. Kerran kannattaa päästää asiantuntija kotiinsa arvioimaan tilanne.

Vätön mukaan kunnolla laadittu energiatodistus maksaa itsensä takaisin nopeasti, jos osaavan asiantuntijan vinkeistä vain otetaan vaari.

– Toistaiseksi jokaisesta tutkimastamme rakennuksesta on löytynyt mahdollisuuksia parantaviin toimenpiteisiin.

– Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joiden energiakuluissa voidaan säästää arviolta ainakin 10 prosenttia, usein kolmannes. Ennen vuotta 2000 rakennettujen rakennusten energiakulut pystytään jopa puolittamaan nykytekniikalla. Säästöpotentiaali on aivan valtava, Vättö toteaa.

Fokus todistuksen jälkeiseen elämään

Skapat on tullut julkisuuteen puolustamaan energiatodistuksia ja yrittänyt käynnistää keskustelua lehtien sivuilla.

– Ympäristöministeriö innostui kommentoimaan asiaa vasta sen jälkeen, kun teimme avauksen Taloussanomissa, Vättö sanoo.

Hän myöntää, että yrityksellä on oma lehmä ojassa.

– Totta kai me itse myymme energiatodistuksia, mutta oikeasti meidän fokus on vasta todistuksen jälkeisessä elämässä. Osaamisellamme pystymme usein puolittamaan asiakkaan energiakustannukset, Vättö mainostaa.

Hämeen Sanomat ei perjantaina tavoittanut ympäristöministeriön asiasta vastaavia virkamiehiä tai ARA:n energiatodistusten valvonnasta vastaavaa ylitarkastajaa. (HäSa)