Kanta-Häme

Engelinrannan kelluvan ravintolan odotus jatkuu jatkumistaan

Vesiluvan saanti kesti poikkeuksellisen pitkään.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Engelinrantaan kaavaillusta kelluvasta ravintolasta on puhuttu jo nelisen vuotta. Pelkkää puhetta on luvassa ainakin yhdeksi vuodenkierroksi lisää.

Kelluva rakennelma vaatii vesiluvan, jonka saaminen kestää yleensä 6–12 kuukautta. Nyt kaupungin nimissä tehdyn lupahakemuksen käsittely aluehallintovirastossa kesti yli vuoden.

– Ilmeisesti lupa oli jollakin tavalla sinne unohtunut, ja se tuli vasta helmi-maaliskuun taitteessa, kertoo Bluet oy:n toimitusjohtaja Tytti Sirola.

Vielä viime kesänä Sirola arvioi, että paikan avajaisia vietettäisiin 1.5.2019.

– Pelkästään tehdastuotannot vievät kuusi kuukautta. Tästä syystä emme valitettavasti saa sitä rakennettua täksi kesäksi.

Kelluvaan rakentamiseen erikoistunut helsinkiläinen Bluet on toteuttanut mm. Helsingin kauppatorin kupeessa olevat merialtaat. Engelinrantaan suunniteltiin alun perin pop up -kahvilaa, josta oli tarkoitus kasvattaa kokonainen laiturialue ympärivuotisine ravintoloineen, saunoineen ja uima-altaineen.

– Suunnitelmaa ei ole vielä päivitetty. Se etenee varmasti vaiheittain, sanoo Sirola.

Vesiluvan lisäksi kelluva rakennelma vaatii rakennusluvan, jota hankkeelle ei ole vielä haettu.

– Se ei ole mikään ongelma, kun saamme päivitettyä sopimukset ja hakemuksen sisälle.

Sirola sanoo, ettei venynyt aikataulu sinänsä ole latistanut yrittäjien kiinnostusta lähteä pyörittämään veden päällä kelluvaa, uutta liiketoimintaa.

– Ihmisillä ja firmoilla tilanteet elävät ja suunnitelmat muuttuvat, mutta potentiaalisia operaattoreita on edelleen.

”Suurimmaksi haasteeksi” ja ”pieneksi hidasteeksi” hän sen sijaan luonnehtii kaupungin omia kehityssuunnitelmia alueella.

– Tämä ei ole erillinen yksittäinen hanke, vaan se pitää istuttaa kokonaisuuteen. On ollut epävarmuutta, koska ja miten alue rakentuu muuten, sanoo Sirola

– Operaattorin pitää varmistaa, että sinne saadaan myös ihmisvirtaa. On parkkipaikat, kulkureitit ja muut tämmöiset kunnossa.

Millaisena Sirola näkee Engelinrannan kelluvan hankkeen tulevaisuuden tällä hetkellä?

– Tämä on meidän ehdoton tavoite, että 2020 toukokuussa siellä oli ainakin pienempi kesäkahvila. Kun ihmiset löytävät paikan, sitä voidaan laajentaa. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic