Kanta-Häme

Engelinrannan puistoalueen rakentaminen pääsee vauhtiin

Isot maansiirtokoneet Hämeensaaressa alkavat olla tällä erää työnsä tehneet. Urakka pilaantuneiden maamassojen vaihtamiseksi ja kunnostamiseksi Engelinrannan alueella on loppusuoralla.

– Hämeenkaaren tontilta massanvaihtotyömaan aidat poistuvat maanantaiaamuun mennessä. Se on nyt päällystetty asfaltilla ja tulee pysäköintikäyttöön, kun liikennemerkit saadaan paikalleen, kaupunkirakennetoimialan hankekoordinaattori Elina Reiman kertoo.

Nykyistä työmaata halkova Hämeensaarenpolku on vielä kiinni, mutta sitäkin pitkin asukkaat pääsevät kulkemaan pian.

– Hämeensaarenpolku avataan viimeistään 20. heinäkuuta, silloin kaikki paikat pitää olla siistitty jaa viimeisetkin rippeet viety pois, Reiman painottaa.

Rakennustyömaan aidat pysyvät Hämeensaaressa vielä osassa aluetta, koska siellä jatketaan puiston rakentamista. Alueelle tehdään kaavoituksen mukaisesti pysyvä puistoalue.

– Tämän vuoden aikana puisto rakennetaan siihen kuntoon, että se on käytettävissä. Sinne on tulossa lasten leikkipaikka sekä mahdollisesti ulkokuntoiluvälineet. Välineet ainakin pyritään hankkimaan tämän vuoden puolella, kertoo viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen Hämeenlinnan kaupungilta.

Puistoalueen rakentamisessa on tarkoitus hyödyntää muun muassa maanpuhdistustyömaalta jääneitä puhtaita kivikasoja, ja näin on jo tehtykin. Alueelle on tehty esimerkiksi maastomuotoilua.

– Kiviä ei ole tarkoituksenmukaista kuljettaa pois. Voi olla, että osa niistä hyödynnetään muussakin puistorakentamisessa, Reiman selvittää.

Lisäksi paikalle on jo rakennettu pelikentän pohja, johon tuleva pinnoite on vielä keskustelujen alla.

– On puhuttu esimerkiksi katukoriskentästä, joten pinta voisi olla osittain jopa asfaltti, Lappalainen pohtii.

Vihersuunnittelijan mukaan paikalle istutetaan myös puita tuomaan tuulensuojaa ja paikoitellen varjoa. Lisäksi sinne jää nurmialueita, joita voi käyttää oleskeluun ja pelailuun.

Uimaranta on jo tauon jälkeen taas käytössä.

Sen sijaan edelleen on epäselvää, tuleeko Engelinrantaan tulevien rakennusten paikalle jonkinlaista väliaikaista toimintaa ja käyttöä ennen kuin asuntorakentaminen alkaa todenteolla. Tästä on käyty keskusteluja, mutta päätöksiä ei ole.

– Tarkoitus on asemakaavassa tarkentaa, miten rakennusmassa siihen sijoittuu. Ennen kaavan valmistumista ja hyväksymistä sitä ei varmasti kukaan osaa sanoa, kun päätöksiä ei ole, hankekoordinaattori Reiman sanoo.

Vaikka pilaantuneen maan vaihtourakka Hämeensaaressa loppuu, linja-autoaseman seudulla se jatkuu. Kyseessä on toinen urakka.

– Siinä urakka-aika on syys–lokakuulle. Pinta-alaltaan ja massamääriltään se on pienempi, mutta täysin erilainen urakka, kun suojeltua asemarakennusta täytyy varjella, Reiman sanoo.

Hämeenlinnan linja-autoaseman alueelle rakennetaan samalla uusi kaukolämpölinja, jonka kaivaminen siirtyy Wetterhoffinkadun puolelle maanantaina 2. heinäkuuta. Tämä vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Wetterhoffinkadun kadulla on vain yksi ajokaista käytössä. HÄSA