Kanta-Häme

Engelinrannasta lähes jo vallattiin kortteli

Engelinrannan alue olisi mitä parhain toteuttaa Hämeenlinnassa monen sukupolven asumista samassa yhteisöllisessä korttelissa.

Lamppu syntyi useamassakin päässä maanantaina, kun S-Asuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä esitteli johtamansa yleishyödyllisen yrityksen ideoita asumisesta.

Hän osallistui maanantai-iltana ikäihmisten vaikuttajaraadin järjestämään tilaisuuteen, jonka teemana olivat senioriasumisen vaihtoehdot.

Ikäihmisten raati oli kutsunut paikalle ikäihmisten lautakunnan, vanhusneuvoston ja viranhaltijoita.

Hämeenlinnassa on iäkkäille suunnattuja osaketaloja ja vuokra-asuntoja, mutta ei asumisoikeustaloa.

Monenikäisiä yhdessä

Helsingin Jätkäsaareen on tekeillä kokonainen kortteli, jossa on niin iäkkäille suunnattuja asumisoikeusasuntoja, erityisryhmien asuntoja, opiskelija-asuntoja kuin hitas-rahoitteisia omistusasuntojakin.

– Tärkeää on, että siellä asuu monta sukupolvea ja että siellä on yhteisiä asukastiloja, joissa asukkaat voivat kohdata ja toimia yhdessä, Rönkä esitteli hanketta.

Hankkeen toteutuksessa ovat S-Asuntojen lisäksi Asuntosäätiö ja Hoas. Sinne syntyy noin 250 asunnon kokonaisuus.

S-Asunnoilla on jo ennestään kuudella paikkakunnalla senioriasumisoikeusasuntoja, jotka toimivat samalla periaatteella kuin monisukupolvinen kortteli.

Asukasisännöitsijä auttaa

Taloissa on yhteiset tilat ja monenikäistä väkeä. Niissä voi olla myös erityisryhmien asuntoja. Lisäksi niissä toimii asukasisännöitsijä, joka auttaa vaikkapa asumistukeen liittyvässä paperisodassa tai pienissä teknisissä ongelmissa.

Hän voi myös toteuttaa asukkaiden ideoita yhteisestä toiminnasta, vaikkapa retkistä, risteilyistä tai kokkikerhoista.

Useimmilla nykyisistä asukasisännöitsijöistä on sosiaalialan koulutus. He eivät siis ole talonmiehiä.

Yleisön keskuudessa syntyi idea monen sukupolven korttelin ja senioreille suunnattujen asumisoikeusasuntojen sijoittamisesta Engelinrantaan.

– Sehän on vasta paperilla. Siihen voi vielä vaikuttaa, todettiin.

Innostusta ilmassa

Sijoitukseltaan se vastaa hyvin S-Asuntojen Helsingissä sijaitsevia uusia taloja, jotka ovat keskikaupungilla.

– Näihin uusimpiin taloihin on yhteistilat sijoitettu heti katutasoon, ei mihinkään takapihalle. Olemme myös halunneet, että niissä on mieliin painuvaa ns. wow-arkkitehtuuria.

Hämeenlinnalaiset senioriaktiivit lämpenivät ajatukselle niin paljon, että tilaajajohtaja Päivi Saloranta ja Eteläranta oy:n uusi toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho saavat varmasti pian vastaanottaa asiaa eteenpäin vievän delegaation.

Kimmo Rönkä muistutti kuitenkin, että asukasisännöitsijän palkan kustantamiseksi talossa pitäisi olla vähintään noin sata asuntoa. Tällöin asukkaat maksavat vuokrassa noin euron neliöltä siitä, että tällainen tuki ja turva on taloyhtiössä.

Ikäihmisten raadin puheenjohtaja Pipsa Häkkinen lupasi, että syksyllä järjestetään myös avoin tilaisuus ikäihmisten erilaisista asumisvaihtoehdoista.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic