Kanta-Häme

Engelinranta tuo kaupunkiin rahaa

Kantolan tapahtumapuisto ja Engelinrannan rakentaminen ovat Hämeenlinnan kokoomuksen nuorten toivojen mieleen. Sen sijaan osa heistä suhtautuu vähemmän suopeasti ajatukseen rakentaa Engelinrantaan omistusasuntojen sijaan myös vuokrakerrostaloja.

– En toivoisi sinne ainakaan kaupungin vuokra-asuntoja, sillä silloin alueen haluttavuus vähenee. En halua siitä uutta Katumaa, sanoo Hämeenlinnan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Malin Anomaa.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan hämeenlinnalainen puheenjohtaja Akseli Hakala muistuttaa, että mahdollisimman monipuolinen asuntokanta on tutkitusti paras ratkaisu uudelle asuinalueelle. Opiskelija-asuntoja hän ei kuitenkaan Engelinrantaan sijoittaisi, sillä ne kannattaa keskittää Visamäen kampuksen yhteyteen.

Vuodenvaihteessa Anomaan tilalle nouseva Oskari Perikangas on samoilla linjoilla.

– Makeampaa olisi, että niiden nuorten tilalle tulisi rikkaita helsinkiläisiä, jotta kaupunkiin saadaan lisää verotuloja, Perikangas sanoo.

Sibelius-säätiö ihmetyttää

Anomaan mukaan taloudellisesti huonoina aikoina kaupungin tulisi vähentää kulttuurin tukemista. Hän kyseenalaistaa muun muassa Verkatehtaan alueen julkisten toimijoiden miljoonatuet.

Yhtenä esimerkkinä Anomaa nostaa esiin Sibeliuksen syntymäkotisäätiön saaman 300 000 euron avustuksen. Säätiön tavoitteena on viedä Hämeenlinnaa maailmankartalle Sibeliuksen syntymäkaupunkina muun muassa juhlavuoden ohjelman turvin.

– Jos ajatellaan, että sillä rahalla markkinoidaan Suomea maailmalla, niin 300 000 on siihen tarkoitukseen aika vähän. Mieluummin kunnolla tai sitten ei ollenkaan, Anomaa huomauttaa.

Kantolan tapahtumapuisto on sen sijaan hänen mieleensä.

– Siinä on takana kansainvälinen yhtiö, joka hoitaa homman. Toivottavasti sen myötä Hämeenlinnaan tulisi paljon isoja hotelleja, Anomaa summaa hankkeen vaikutuksia kaupungin elinvoimaisuudelle.

Veronkorotus ei miellyttänyt

Kokoomuksen kunnallisjärjestö järjesti politiikan aamukahvit perjantaiaamuna kahvila Hoffissa. Tällä kertaa teemaksi oli valittu veronkorotukset, koska Hämeenlinnan kokoomusnuoret olivat kyseenalaistaneet kokoomuksen valtuustoryhmän asettumisen korotusten kannalle.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio ja kaupunginhallituksen jäsenet Tapio Vekka ja Helena Hirviniemi perustelivat nuorille, miksi veronkorotuksiin lopulta päädyttiin.

Heidän mukaansa 0,75 prosenttiyksikön kunnallisveron korotuksesta kolmannes kuluu sairaanhoitopiirin alijäämän kattamiseen ja loput kuntaliitosavustuksien päättymisestä syntyneen 4,2 miljoonan euron rahoitusaukon paikkaamiseen.

– Käytännössä vain kiinteistöverojen korotukset satavat suoraan kaupungin kassaan, Rautio sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic