fbpx
Kanta-Häme

Engelinranta voi siirtyä ensi vuosikymmenelle

Engelinrannassa tapahtuu lähivuosina. Kaavavalituksesta huolimatta maa-ainesta puhdistetaan ja infraakin voidaan rakentaa.

Näillä näkymin uudisrakennuksia sinne alkaa nousta vasta joskus vuoden 2020 vaiheilla.

Kaavoitus on tauolla, kunnes alueen osayleiskaavasta tehty valitus on ratkaistu. Jos asia etenee korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, prosessi voi viedä pari vuotta.

– Se ei tarkoita, että suunnittelu ja ideointi lopetettaan. Käytämme viivästyksen hyödyksi. Tämä on hyvä väli kerätä tavallisten ihmisten ajatuksia siitä, mitä uudelta kaupunginosalta oikeastaan halutaan, Eteläranta oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho korostaa.

Suomalainen kaavoitusjärjestelmä on jäykkä, eikä se sovellu vapaaseen ideoitiin.

– Yritämme luoda menetelmän, joka nostaa kaupunkilaisten ajatuksia esille. Ensi vuonna osallistumme tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joissa kansaa on liikkeellä. Ehkä jotkin ideoista yltävät suunnitteluun asti aikanaan, kun asemakaavaa tehdään.

Alustavasti Engelinrantaa on suunniteltu urbaaniksi asuinalueeksi, jossa voisi olla isojakin asuntoja.

Helsingissä ja Tampereella on havaittu, etteivät kaikki lapsiperheet enää haluakaan asua kaupungin laidalla omakotitalossa, vaan hakeutuvat keskustoihin.

– Vanhemmat eivät halua käyttää aikaa ruuhkissa, vaan asua lähellä palveluja ja työpaikkoja.

Keskikaupunkiasumisen ongelmana on sen kalleus. Engelinrannassa asunnon neliöhinta on varmasti hämeenlinnalaisittain huippua.

– Haluamme tunnustella, onko perheillä yleensä mielenkiintoa asua keskikaupungilla ja pitäisikö omistusasumisen sijaan pohtia sosiaalisen asuntotuotannon lisäämistä.

Parhaillaan etsitään parhaita tapoja Engelinrannan maanpuhdistukseen muun muassa seuraamalla Vanajanranta 2:n vastaavaa työtä. Puhdistuksen hinnaksi on alustavasti arvioitu reilut 6 miljoonaa euroa.

Myös puhdistusta varten tarvitaan erilaisia lupia riippuen siitä, siirretäänkö maamassoja vai voidaanko niitä käsitellä paikanpäällä. Niidenkin hakemiseen avista ja ely-keskuksesta saattaa kulua jopa 8 kuukautta.

Uimahallin peruskorjaukseen ja laajennukseen kaava-valituksella ei ole vaikutusta. Työ ei vaadi muutosta voimassa olevaan asemakaavaan. Remontti on tarkoitus tehdä vuosina 2016-2017.

Muut rakennushankkeet odottanevat jonnekin vuoden 2020 vaiheille saakka.

– Jotain pientä voidaan poikkeusluvin tehdä. Esimerkiksi kelluvia esittelytaloja tai muuta vastaavaa, sillä rakennusliikkeet ovat kiinnostuneita. Hämeenlinnan keskustassa on vapaita alueita rakentamiselle enää vähän.

Valituksen osayleiskaavasta on tehnyt Engelinrannan vieressä sijaitseva Asunto oy Hämeenlinnan Eteläkatu 10. Valituksessa vaaditaan ensisijaisesti kaavapäätöksen purkamista sekä toiseksi koko alueen kaavoittamista puistoksi.

Jos kaavapäätöstä ei kuitenkaan pureta, asunto-osakeyhtiö vaatii, että alueen asukas- ja rakennusmäärät pitäisi mitoittaa paremmin. HÄSA

Menot