fbpx
Kanta-Häme

"Englantilaistyttö" sytytti kiinnostuksen Japaniin

Ahveniston kupeessa asuneen Jetsosen perhe sai odotetun, mutta samalla odottamattoman vieraan luokseen talvella 1965.

Perhe oli vastannut Hämeen Sanomissa olleeseen lehti-ilmoitukseen, jolla Kazuki Iwanaga -niminen henkilö Englannista etsi itselleen majapaikkaa kolmeksi kuukaudeksi Suomessa.

Perheen vanhimmat lapset Leena, Raili ja Risto kaipasivat perheen vanhempien Hildan ja Aleksin mielestä harjoitusta englannin kielessä, joten yliopistossa opiskeleva “brittityttö” toivotettiin kirjeenvaihdossa tervetulleeksi Hämeenlinnaan.

Vieras tuli, mutta tämä olikin parikymppinen mies ja kotoisin Japanista. Englantia hän kyllä puhui, sillä Kazuki Iwanaga opiskeli Cambridgen yliopistossa.

– Sain lehtiin kirjoittamiini hakemuksiin toistakymmentä vastausta, joista yksi kiinnitti huomioni. Hämeenlinna kuulosti niin kauniilta nimeltä, Iwagana muistelee nyt 50 vuotta myöhemmin.

Iwanaga vietti kevättalven ajan Hämeenlinnassa, ja oli hetken aikaa varsin kiinnostusta herättävä henkilö pikkukaupungissa.

– Ihmiset olivat niin ystävällisiä ja uteliaita! Sain jatkuvasti kutsuja eri perheiden luokse, hän muistelee.

Parin vuoden ajan vierailun jälkeen kestänyt kirjeenvaihto Kazukin ja hämeenlinnalaisen isäntäperheen välillä hiipui aikanaan, ja Iwanaga “katosi”. Hänen vierailullaan oli kuitenkin kauaskantoiset vaikutukset tuolloin vuonna 1965 seitsenvuotiaaseen Jari Jetsoseen.

– Hän herätti pysyvän kiinnostuksen Japaniin, ja koko lapsuuteni luulin, että kaikki ulkomaalaiset ovat kuin japanilaiset. Olen vienyt Japaniin monia näyttelyitä, ja kävimme myös häämatkallamme Japanissa, Jari Jetsonen kertoo.

Valokuvaajana työskentelevä Jetsonen yritti Japanin-matkoillaan löytää Kazuki Iwanagan, varsinkin vuosituhannen vaihteessa kymmenisen kaupunkia kiertäneellä näyttelykiertueella. Lopulta mies löytyi vähemmän dramaattisesti googlaamalla noin vuosi sitten, mutta paljon Japania lähempää.

– Tyttäreni Ilona löysi netistä samannimisen poliittisen historian professorin Ruotsista.

Iwanaga vastasi saamaansa sähköpostiin ja ilmoitti tulevansa vaikka heti vierailulle vanhan isäntäperheen luokse. Vierailu toteutui viime viikonloppuna.

Iwanagan lähettämät kirjeet vuosikymmenien ajan säästänyt Raili Konttinen ei usko, että vastaavat muistot säilyvät nykysukupolville yhtä pitkään.

– Käsinkirjoitetut kirjeet löytyivät ja toivat meidät taas yhteen. Digiaikana mikään ei välttämättä säästy yhtä pitkään.

Jatkossa Iwanaga aikoo pitää Jetsosten kanssa tiiviimpää yhteyttä.

– Heidän kaikkien pitää tulla vierailemaan Ruotsiin. Meillä on siellä mukava kesämökki!

Kolmen kuukauden visiitti Suomessa jätti pysyvät jäljet myös Iwanagaan.

– Talvi oli silloin parhaimmillaan, ja hiihdin joka päivä. Hiihdän yhä. Lisäksi asuminen Suomessa ja Ruotsissa on poistanut minusta japanilaisen pidättyväisyyden. HÄSA

Meidän huvitTapasitteko porukalla, oliko juhlat? Hämeen Sanomien Meidän huvit -palstalla lukijamme saavat julki juhlansa, oli kyseessä sitten sukujuhlat, yhdistyksen kekkerit tai muu mukava tapahtuma. Ota kuva ja täytä lomake osoitteessa hameensanomat.fi/meidanhuvit

Menot