Kanta-Häme

Enkelit kutsuvat hiljentymään joulutohinassa

Hämeenlinnan kirjaston yläaulassa on esillä näyttely, joka tuo mieleen kirkon tai muun hiljentymiseen tarkoitetun paikan.

Se on tarkoituskin, sanoo taidemaalari Marianne Palonen, jonka töitä kirjastossa on esillä.

Näyttelyn aiheena ovat enkelit, ja esillä on kahdentyyppisiä tauluja. Toiset ovat hyvin vaaleita Palosen tavaramerkin mukaisesti: hän on tunnettu maalauksistaan, joissa on valkoista valkoisella.

Toiset taas ovat ruskeita, sillä ne on maalattu puulle maanläheisin sävyin. Tauluja yhdistää pelkistäminen, jopa minimalismi, sillä enkelihahmot on tavoitettu muutamalla siveltimenvedolla.

– Enkelit tulivat mukaan tauluihini kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kiinnostuin tuolloin Juhani Harrin kollaasitekniikasta, ja tein enkeleitä antiikkinukeista vanhoja hääpukuja ja pitsejä hyödyntäen. Niitä syntyi nelisenkymmentä kappaletta, ja myös siivet, taustat ja kehykset olivat kierrätysmateriaaleista, Marianne Palonen kertoo.

Hän on aina luonnostellut töitään vesiväreillä, ja vähitellen hän on alkanut tehdä akvarelleja myös valmiiksi töiksi. Hämeenlinnan kirjaston näyttelyn töistä yli puolet onkin akvarelleja, osa tosin kollaasimaisesti toteutettuja.

Kun enkelitauluja on ollut esillä näyttelyissä, moni katsoja on tullut kertomaan Paloselle omista enkelikokemuksistaan.

– Itselläni ei niitä ole, en ole nähnyt enkeleitä. Minä olen ehkä jonkinlainen välikappale, kun kuvaan enkeleitä niitä näkemättä. Avaan ovia, Palonen arvelee.

Hän on lukenut paljon enkelikirjallisuutta ja tutkimusta ja sanoo uskovansa enkeleiden olemassaoloon ”päivä päivältä enemmän”.

– Uskoo, ken uskoo, mutta paljon ihmisillä on kokemuksia enkeleistä, Palonen sanoo.

– Enkelit eivät ole mitenkään kristinuskoon liittyvä asia. Enkeli-ilmestyksiä on kaikissa uskonnoissa, ja havaintoja on joka puolelta maailmaa. Mutta niitä tietysti kuvataan kunkin uskonnon traditioiden mukaisesti. Samoin kuvaamistapa on muuttunut taiteessa eri aikakausina, esimerkiksi valkoiseen puetut enkelit tulivat kuvataiteeseen vasta 1800-luvulla, hän kertoo.

Marianne Palonen on asunut nuoruutensa Hämeenlinnassa, ja vaikka tie on vienyt Turun kautta Helsinkiin, perheen tyttärien synnyinkaupunki Palosille edelleen tärkeä.

Marianne Palonen on käynyt piirustuksen ja maalauksen jatkokoulutuskurssin Taideteollisessa Korkeakoulussa, ja hän on valtakunnallisen Viipurin taiteilijaseuran jäsen. Hän on työskennellyt myös kampaajana ja maskeeraajana.

Hän maalaa koko ajan myös paljon muita aiheita kuin enkeleitä, esimerkiksi maisemamaalauksia. 1970-luvulla hän maalasi maisemia työläällä flaamilaisella tekniikalla, jossa yhden taulun tekeminen kesti kolmekin vuotta. HÄSA

Käy katsomassaEnkeleitä-näyttely on esillä Hämeenlinnan pääkirjastossa 3. tammikuuta saakka. Taiteilija Marianne Palonen on tavattavissa näyttelyssä maanantaina 21.12. kello 12-18.