Kanta-Häme

Ennakkoäänestys alkaa tänään

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 14. huhtikuuta.
 
Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 8.–11. huhtikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.
 
Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.
Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 912. Niitä on mm. kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa.

Kauppakeskuksissa voi äänestää

Hämeenlinnassa ennakkoäänestyspaikkoja on 11. Niitä ovat seuraavat: Palvelupiste Kastelli (Raatihuoneenkatu 11), Kauppakeskus Goodman, Luotsi-säätiön löytötavaratoimisto Hätilässä, Jukolan koulu, Tiiriön Prisma, Tiiriön Citymarket, Lammin kirjasto, Koivukodon palvelutalo Hauholla, Iittalan yhtenäiskoulu, Rengon kirjasto ja Kauppakeskus Tuulonen.
 
Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ja -päivät vaihtelevat. Ne on julkaistu mm. Hämeenlinnan kaupungin verkkosivulla www.hameenlinna.fi kohdassa eduskuntavaalit 2015.
 
Heti keskiviikosta alkaen ovat avoinna Kastellin (klo 9–18), Goodmanin (klo 11–18), Luotsi-säätiön (klo 11–16), Prisman (klo 11–18) ja Tiiriön Citymarketin (klo 11–18) ennakkoäänestyspaikat.
 
Kaikkien Suomen ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

Varsinainen äänestyspaikka ilmoituskortissa

 
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.
 
Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.
 
Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi vaalit.fi -sivustolla on tietoa eduskuntavaaleista useilla eri kielillä.
 
Vaalit.fi -sivustolla voi myös seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa. 
 

Päivän lehti

9.4.2020