Kanta-Häme

Ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona

Kuntavaalien viikon kestävä ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 4. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta.

Kaikille äänioikeutetuille on lähetty ilmoitus äänioikeudesta. Siinä on tieto vaalipäivän äänestyspaikasta. Siinä kerrotaan myös oman kunnan ennakkoäänestyspaikat.

Jos ei ole saanut ennakkoilmoitusta, on syytä olla huolissaan, sillä äänioikeusrekisteriä koskevat oikaisuvaatimukset olisi pitänyt tehdä maistraatille viimeistään 16 päivää ennen vaalipäivää. Nyt se on myöhäistä.

Ennakkoon voi äänestää missä vain ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Hämeenlinnan keskusvaalilautakunnan sihteeri Merja Korhonen muistuttaa, että äänestäjän pitää varautua todistamaan henkilöllisyytensä

Hänen on esitettävä vaalivirkailijalle kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti.

Ennakkoäänestyspaikkoja on mm. kirjastoissa, kouluilla, kunnan- ja kaupungintaloissa sekä kauppakeskuksissa.

Ennakkoäänestyspaikoissa on nähtävillä tiedot kaikkien kuntien ehdokkaista.

Äänestyskopissa on aina sen kunnan ehdokaslistojen yhdistelmä, jonka alueella ennakkoäänestyspaikka on.

Hämeenlinnassa on useita ennakkoäänestyspaikkoja. Niitä on Tiiriön kauppakeskuksissa sekä Tuulosessa ja Goodmanissa. Palvelupisteissä Kastellissa, Lammilla ja Rengossa sekä kouluilla Jukolassa, Tuomelassa, Hauholla ja Iittalassa voi myös äänestää ennakkoon.

– Esimerkiksi kauppakeskuksiin voi syntyä jonoa, koska niissä on vain kaksi kirjauspistettä. Sen sijaan Kastellissa niitä on neljä, Merja Korhonen vinkkaa.

Hattulassa ennakkoäänestyspiste on Juteinitalossa. Janakkalassa voi äänestää ennakkoon Turengin ja Tervakosken kirjastoissa.

Ennakkoäänestyspaikat ovat auki vaihtelevasti klo 9-20 välisenä aikana. Aukiolon voi tarkistaa mm. kuntien verkkosivuilta.

Enemmistö äänestäjistä käy vaaliuurnilla yhä varsinaisena vaalipäivänä.

– Ehkä vajaa kolmannes äänestäjistä käyttää äänioikeuttaan ennakkoon.

Varsinaisena vaalipäivänä saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 – 20.

– Ilmoitusta äänioikeudesta ei ole pakko ottaa mukaan äänestyspaikalle, mutta varsinaisena vaalipäivänä se nopeuttaa vaalivirkailijoiden työtä.

Vaalit.fi -sivustolla voi halutessaan seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta.

Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa. HÄSA

Päivän lehti

27.5.2020