Kanta-Häme Hämeenlinna

Ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti – Hattulassa oven taakse muodostui innokkaiden äänestäjien jono

Hattulassa ennakkoäänestyspaikalla oli jonoa heti ovien auettua. Hämeenlinnan Lyseolla äänestyspäivä oli rauhallisempi.
Vaalitoimitsija Seija Hakala (vasemmalla) tarkasti Hämeenlinnan Lyseon ennakkoäänestyspaikalla äänestäjien henkilöllisyyden. Paula Riihilahti on tottunut antamaan äänensä vaaleissa jo ennakkoon. Kuva: Esko Tuovinen
Vaalitoimitsija Seija Hakala (vasemmalla) tarkasti Hämeenlinnan Lyseon ennakkoäänestyspaikalla äänestäjien henkilöllisyyden. Paula Riihilahti on tottunut antamaan äänensä vaaleissa jo ennakkoon. Kuva: Esko Tuovinen

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä Hattulan Juteinitalon ovi kävi vilkkaasti heti aamukymmenestä alkaen.

Vaalivirkailija Kristiina Santalan mukaan oven takana odotti kymmenien ihmisten jono, jonka purkamiseen kului ensimmäiset pari tuntia.

Valtaosa äänestämässä käyneistä oli eläkeläisiä.

– Eläkeläiset ovat sellaisia, toteaa hattulalainen Liisa Kopio.

Kopio halusi antaa äänensä ennakkoon, koska ei ole varma, onko vaalipäivänä paikkakunnalla. Ennakkoäänestys on hänelle jo tuttua ja äänensä hän antaa joka vaaleissa. Äänestäminen on hänelle pikemminkin oikeus kuin velvollisuus.

Koska Kopion luottoehdokas ei asettunut enää ehdolle, joutui hän valitsemaan uuden ehdokkaan. Puolue pysyi samana kuin neljä vuotta sitten, vaikkei hän tiukasti puolueuskollinen mielestään olekaan.

– Pyrin äänestämään naista ja koska minulla on lapsenlapsia, niin mielellään sellaista ehdokasta, joka on nuorten asialla. Hän saisi olla täältä omalta alueelta.

Vaalivirkailija Hanne Nisumäki otti vastaan Liisa Kopion vaalilipun. Kopio käyttää äänioikeuttaan joka vaaleissa. Hänen mukaansa on turha “räpättää” asioista, ellei itse ole äänestänyt.

 

Hämeenlinnan Lyseolla ensimmäinen äänestyspäivä oli rauhallinen. Vaalitoimitsija Seija Hakalan mukaan Lyseolla oli huomattavasti rauhallisempaa kuin aikaisempina vuosina ennakkoäänestyspaikkana toimineessa palvelupiste Kastellissa. Ensimmäiset äänestäjät tulivat hieman sen jälkeen, kun ovet olivat auenneet.

– Ilmeisesti paikka on vieras. Kolmen ensimmäisen tunnin aikana kävit noin 120 äänestäjää, Hakala kertoo.

Kävijät ovat olleet pääosin vanhempaa väkeä, joille Hakalan mukaan tällainen rauhallinen paikka sopii hyvin.

– Tulee tehtyä, kun ei se numero tai mieli enää muutu, Ainikki Mustakallio perustelee ennakkoon äänestämistään.

Hän kertoi harkinneensa ensimmäistä kertaa vaalikoneen käyttöä, mutta ehdokas löytyikin helposti ilman vaalikoneen apua. Mustakallio katsoi ahkerasti vaalitenttejä televisiosta.

– Hävittäjistä jauhettiin niissä vähän liikaa, Mustakallio kritisoi.

 

Ainikki Mustakallion mukaan ehdolla on monta hyvää henkilöä. Mustakallio halusi äänestää jo ennakkoon, koska oma ehdokas löytyi, eikä mieli siitä enää muutu.

Vasta reilun kymmenen vuotta Hämeenlinnassa asuneelle Paula Riihilahdelle ehdokkaan valinta oli haasteellisempaa.

Hän kertoo lukeneensa pitkin vuotta lehtiä vaaleja silmällä pitäen ja seuranneensa vaalikeskusteluja televisiosta.

– Yleinen maailmanpoliittinen tilanne olisi saanut näkyä keskusteluissa enemmän. Kun puhuttiin sotesta, käsiteltiin terveyden- ja sairaanhoitoa, mutta sosiaalipuolen asiat jäivät mielestäni vähemmälle, Riihilahti sanoo.

Hän halusi antaa äänensä ehdokkaalle, jolle tärkeitä teemoja ovat perhe, työllisyys ja ilmastonmuutos. Kun sopiva henkilö löytyi, vaihtui myös puolue ensimmäistä kertaa vuosiin.

– Se oli henkilökysymys. Ehdokkaan tieto ja taito ratkaisi, hän perustelee valintaansa. HÄSA

 

Lue myös: Ennakkoäänestys alkoi – Henkilöllisyystodistukseksi käy ajokortti, passi tai henkilökortti

Lue myös: Forssalaiset intoutuivat äänestämään – Melkein neljännesmiljoona suomalaista on jo antanut äänensä

Katso tästä Hämeenlinnan ennakkoäänestyspaikat

Katso tästä Hattulan ennakkoäänestyspaikat

Katso tästä Janakkalan ennakkoäänestyspaikat

Katso tästä Riihimäen ennakkoäänestyspaikat

Katso tästä Hausjärven ennakkoäänestyspaikat

Katso tästä Lopen ennakkoäänestyspaikat