Kanta-Häme

Ennakointi on avain onnistuneisiin kotijuhliin

Monessa kotitaloudessa iskee paniikki, kun perheenjäsenen ylioppilasjuhlat, rippijuhlat, 50-vuotissynttärit tai häät lähestyvät.

Hämeen maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja Satu Pirttilä painottaa, että kaikkein tärkein asia juhlien onnistumisen varmistamiseksi on ennakointi.

– Kannattaa tarkkaan miettiä, mitä kaikkea voi tehdä valmiiksi ennen juhlia. Muistilista on hyvä tehdä, sillä se helpottaa järjestelyjä. Ennakointi auttaa itseä kovasti.

Kotona vai vuokratiloissa?

Ensimmäisenä pitää miettiä, riittävätkö oman kodin neliöt ja istumapaikat kyseisten juhlien järjestämiseen vai pitääkö juhlatila vuokrata.

– Häitä varten on syytä olla liikkeellä jo edelliskesänä, varsinkin jos haluaa tilat jostain tietystä paikasta tiettynä päivänä. Ylioppilasjuhlia vartenkin pitää tila varata todella ajoissa, sillä sitä juhlivat samana päivänä niin monet.

Useimmiten yo-juhlia vietetään kotona, mutta Pirttilä kertoo, että esimerkiksi hänen työpaikkansa ProAgria Hämeen omistamassa ja ulkopuolisille vuokraamassa kattohuoneistossa Vanajantie 10.ssä yo-juhlia tänä keväänä juhlitaan.

Tärkeää on asettaa itselle myös kysymys, tarvitaanko juhlapäivänä apukäsiä esimerkiksi tarjoiluun.

– Jos ei, tarjoilu pitää huomioida sen mukaiseksi, ettei tarvitse olla itse koko ajan keittiössä puuhaamassa.

Menussa monta muistettavaa asiaa

Vain harvojen kotona on niin paljon astioita kuin mitä isoissa juhlissa tarvitaan.

Esimerkiksi Hämeen maa- ja kotitalousnaisten Luolajan, Hattulan, Janakkalan ja Hauhon paikallisyhdistykset tarjoavat vuokralle 150 hengen astiastoja sekä tarjoiluastioita ja kuohuviinilaseja.

Menun suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ja hankkia valmiiksi sellaiset raaka-aineet, jotka voi hankkia etukäteen. Menussa pitää huomioida vieraiden mahdolliset erityisruokavaliot ja allergiat.

Päänvaivaa aiheuttaa monille se, miten paljon ruokaa juhliin pitää varata. Noloa on sekin, jos ruoka loppuu kesken. Satu Pirttilän ohje on selkeä.

– Vähemmän laatuja, mutta reilusti tarjolle.

Pirttilä muistuttaa myös hygienian tärkeydestä. Valmistetut ruoat pitää jäähdyttää nopeasti ja laittaa lisää tarjolle sitä mukaa kuin jokin sortimentti juhlapöydästä loppuu, eikä esimerkiksi pilata megaisoa voileipäkakkua seisottamalla sitä pöydässä aamusta iltaan.

Koristelut valmiiksi

Mikäli juhlissa on joku teema esimerkiksi värin tai vuodenajan mukaan, sekin on syytä huomioida kaikessa suunnittelussa aina lautasliinoja ja kukkahankintoja ja mahdollisia tilattavia tuotteita tai ruokia myöten.

Kesällä voi hyödyntää luonnonkukkia, mutta niistä monikaan ei kestä kauan kauniina maljakoissa. Edullisista kukkakaupan kukistakin voi tuunailla koristeilla mieleisiään asetelmia.

Monia koristeluja voi askarrella valmiiksi ajoissa ennen juhlia, kuten myös leipoa tai kokata osan tarjottavista pakkaseen odottamaan h-hetkeä.

– Eikä kaikkea ole pakko tehdä alusta asti itse. Valmissalaatteja voi jatkaa, ja nykyajan raakapakasteet ovat hyvän makuisia. Voi vähän oikaista, jos ei jaksa tai halua tehdä itse, Pirttilä toteaa.

Ohjelma ja etiketti sovittava

Juhlien soljuva eteneminen ja ohjelma on myös etukäteen mietittäviä asia, kuten kuka ohjaa väkeä ja tarjoilee alkumaljat, kuka sanoo tervetulosanat ja missä välissä ovat mahdolliset ohjelmanumerot.

Häihinhän on laadittava hyvinkin selkä ohjelmarunko, joka aikataulutetaan.

Kotijuhlissa harvoin on kovinkaan virallista etikettiä, mutta jo pukeutuminen on osa sitä. Kutsussa on syytä erikseen mainita, jos isäntäväki haluaa pukeutumisen olevan rento juhlavan sijaan.

Varsinaista juhlapäivää edeltävänä päivänä pystyy kotona tekemään jo paljon valmiiksi: taittelemaan lautasliinat, kattamaan juhlapöydän astiat ja tietysti siivomaan.

– Ja siivousrumba on valitettavasti edessä juhlien jälkeenkin, kotitalous- ja yritysneuvoja Satu Pirttilä naurahtaa. (HäSa)

Luentotyyppinen juhlakurssi Onnistuneet juhlat kotona 9.5. klo 17.30 Vanajan Parvella (Vanajantie 10B, 5. krs.). Ilmoittautuminen 2.5. mennessä puh. (03) 6474070 tai www.hameenkesayliopisto.fi. Järjestäjät: Hämeen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus ja Hämeen kesäyliopisto.