Kanta-Häme

Ennätysvaellus toi taigarautiaisen ensimmäisen kerran myös Kanta-Hämeeseen

Siperialaisia lintuharvinaisuuksia on päättyvänä syksynä havaittu poikkeuksellisen runsaasti ympäri Etelä-Suomea. Hämmästyttävin ilmiö on ollut taigarautiaisten vaellus, jollaista ei ole aiemmin koettu.

Ennen tätä syksyä taigarautiainen oli nähty Suomessa kaikkiaan alun toistakymmentä kertaa, mutta viime päivinä havaintoja on ilmoitettu jo moninkertainen määrä. Suurin osa linnuista on tavattu etelä- ja länsirannikolla, mutta havaintoja on tasaisesti myös sisämaasta.

Myös Kanta-Häme sai uuden lintulajin, kun ensimmäinen taigarautiainen jäi äskettäin rengastajan verkkoon Hattulan Anomaassa. Kyseessä on 302. laji maakunnan listalla.

– Syksyn havaintojen perusteella taigarautiaista osasi jo hieman odottaakin, mutta oli sen löytyminen silti melkoinen yllätys, sanoo yksi Suomen kokeneimmista rengastajista Juhani Lokki.

Pian 60 vuotta jatkuneen uransa aikana hän on rengastanut noin 120 lajia ja peräti 140 000 yksilöä ennen kuin syksyn supertähti osui kohdalle.

Taigarautiainen on kotoisin Uralilta kauas Itä-Siperiaan ulottuvalta havumetsävyöhykkeeltä. Se on suurharvinaisuus läntisessä Euroopassa, mutta tänä syksynä havaintoja on Suomen lisäksi kertynyt muun muassa Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Baltian maista, Saksasta, Puolasta ja Brittein saarilta.

Vaelluksen syytä ei tiedetä. Mahdollisena pidetään, että pitkään jatkunut korkeapaine yhdessä sopivien tuulien kanssa on ohjannut muuttoa pitkälle länteen.

Syksyn toinen siperialaisvieras on taigauunilintu, joka on nykyisin säännöllinen mutta vähälukuinen vaeltaja Etelä-Suomessa syys-lokakuussa.

Kanta-Hämeessäkin tämä laji on syksyn kuluessa havaittu tavallista useammin, sillä kaikkiaan kuusi yksilöä on viime viikkoina saanut Juhani Lokilta renkaan koipeensa Anomaassa. Lisäksi taigauunilintu on nähty ainakin Hämeenlinnan Iittalassa ja Hauholla sekä Lopella.

Itäinen vieras on myös tuorein yllättäjä sepeltasku, joka tällä viikolla löytyi Riihimäen Sammalistonsuolta. Aasiassa ja itäisessä Euroopassa pesivä laji on Suomessa jokavuotinen harhailija, mutta Kanta-Hämeeseen se eksyi vasta ensimmäisen kerran.

Syksyn mielenkiintoisiin lintuvieraisiin kuuluu myös tunturikiuru. Tämä pohjoisimman Lapin harvinainen pesimälintu on ilahduttanut lukuisia harrastajia lokakuussa sekä Lopella että Riihimäellä. HÄSA

Faktalaatikon tietoja korjattu kello 18.20.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic