fbpx
Kanta-Häme

Ensi viikolla ratsataan renkaita

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi kiinnittävät autoilijoiden huomiota renkaidensa syyskuntoon ensi viikolla järjestettävissä rengasratsioissa.
Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi kiinnittävät autoilijoiden huomiota renkaidensa syyskuntoon ensi viikolla järjestettävissä rengasratsioissa. Arkistokuva

Joka seitsemännessä henkilö- ja pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa renkaat ovat riskitekijänä.

Monilla autoilijoilla on tapana ajaa kesärenkaansa loppuun syksyisin, vaikka juuri silloin pitoa tarvittaisiin
eniten.

– Syksyn sadekelit ja kuluneet kesärenkaat ovat hengenvaarallinen yhdistelmä. Kun vettä on tiellä
riittävästi ja ajonopeus ylittää tietyn rajan, ei renkaan pintakuvio enää ehdi syrjäyttää vettä pois renkaan alta, sanoo kampanjapäällikkö Hannu Lintala.

Renkaiden merkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa.

Kaksi kolmasosaa renkaisiin liittyvistä onnettomuuksista on tapahtunut lumisella, jäisellä tai vetisellä kelillä. Lumisen tai jäisen kelin kuolonkolareista peräti 33 prosentissa arvioidaan renkailla olleen vaikutusta onnettomuuteen.

Rengasratsia-kampanjan tavoitteena on muistuttaa renkaiden turvallisuusmerkityksestä syksyn sadekeleillä, aktivoida autoilijoita tarkkailemaan renkaidensa kuntoa ja ilmanpaineita sekä saada autoilijat ajamaan keliin sopivilla ja turvallisilla renkailla.

Turvasuositus kesärenkaiden urasyvyydeksi sadekelillä on vähintään 4 millimetriä, joka on kampanjan keskeinen pääviesti.

Muut pääviestit ovat: varusta autosi ajokeliin sopivilla renkailla, tarkista autosi rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa, hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa riskejä, palauta vanhat renkaasi veloituksetta kierrätykseen.

Henkilö- ja pakettiautot ovat aiheuttaneet 2000-luvulla yhteensä 3 498 kuolonkolaria, joista 496 tapausta liittyy renkaisiin.

Menot