Kanta-Häme

Muistiasia on kaikkien asia – Ensi viikolla vietetään muistiviikkoa

Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli muistisairaiden ja läheisten tukemisessa, ja tätä halutaan nostaa esiin valtakunnallisen muistiviikon aikana.
Lähihoitajien määrä kasvaa vanhusten asumisyksiköissä, kun uusi hoitajamitoitus tulee voimaan vuonna 2023. Kuvituskuva Esko Tuovinen

Valtakunnallisen muistiviikon teemana on Muistiasia on kaikkien asia.

Muistiliitto jäsenyhdistyksineen haluaa korostaa vapaaehtoisten tärkeää roolia muistisairaiden ja läheisten tukemisessa.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry:n tiedotteen mukaan Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ja sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan.

Teemalla muistutetaan, että jokainen voi omalta osaltaan tukea sairastuneita ja läheisiä esimerkiksi vapaaehtoisena tai muistiyhdistyksen jäsenenä.

– Vapaaehtoiset mahdollistavat toimintamme ja heitä tarvitaan aina. Koulutammekin jatkuvasti uusia vapaaehtoisia, Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Myllymäki kertoo tiedotteessa.

Elokuussa yhdistys toteutti vapaaehtoiskoulutuksen etäyhteyksin, ja se keräsi Myllymäen mukaan positiivista palautetta.

Vapaaehtoisia hyvin erilaisissa tehtävissä

Muistiyhdistyksissä ympäri Suomen toimii yhteensä 1 400 vapaaehtoista.

Myllymäen mukaan vapaaehtoisten tehtävät räätälöidään jokaisen toiveiden mukaisesti ja vapaaehtoiset toimivat hyvin erilaisissa tehtävissä.

– Meillä on esimerkiksi muistikahvilaemäntiä ja -isäntiä, muistikavereita, aivoterveyslähettiläitä, kokemustoimijoita, ryhmän ohjaajia sekä tapahtuma-avustajia.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys järjestää sairastuneille ja läheisille erilaista toimintaa.

– Meillä on muun muassa muistikahvilatoimintaa 12 paikkakunnalla, erilaisia vertaistukiryhmiä sairastuneille ja läheisille sekä aivotreeniryhmä muistisairauksien ennaltaehkäisyä ajatellen.

Yleisöluento netissä

Muistiviikon yleisöluento järjestetään tänä vuonna nettiluentona.

– Koronan takia jouduimme keväällä siirtämään luennot nettiin, YouTubeen, ja koimme parhaaksi jatkaa samalla linjalla myös tänä syksynä.

Nettiluentojen vastaanotto on yllättänyt positiivisesti.

– Geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikaisen etäluento Muistisairaan käytöksen ymmärtäminen on rikkonut meidän ennätykset yli neljällä tuhannella kiinnostuneella osallistujalla.

Luentoa pääsee seuraamaan Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Youtube-kanavalla torstaina 24. syyskuuta kello 18.

 

Muistiviikkoa vietetään vuosittain kansainvälisen Maailman Alzheimer-päivän 21.9. ympärillä, tänä vuonna ajalla 21.–27.9. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen henkilökunta kiertää viikon aikana maakunnissa. Aikataulu löytyy yhdistyksen kotisivuilta.