Kanta-Häme

Ensi viikonloppuna bongataan taas talvilintuja – Osallistujille luvassa palkintoja

Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä.
Pihabongauksen tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä saada ihmiset kiinnostumaan lähiluonnosta. Kuva: Tapio Tuomela
Pihabongauksen tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä saada ihmiset kiinnostumaan lähiluonnosta. Arkistokuva: Tapio Tuomela

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. tammikuuta, ja se on tarkoitettu kaikille luonnosta kiinnostuneille.

Suomen suurimmassa luontotapahtumassa seurataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Tänä vuonna pihojen talvilintuja tarkkaillaan jo 15. kerran.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennaista.

Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä saada ihmiset kiinnostumaan lähiluonnosta.

Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tänä talvena on odotettavissa monipuolisesti havaintoja, sillä leudon alkutalven ansiosta Suomeen on jäänyt talvehtimaan runsaasti lintuja.

BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 27.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus järjestetään joka vuosi tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä noin 16 000 paikassa ympäri maan.

Vuosien varrella on kertynyt havaintoja yli 7 miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Osallistumisohjeet

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 25. tai sunnuntaina 26. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit.

Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 31.1. osoitteessa www.pihabongaus.fi

Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic