Kanta-Häme

Ensiasunnon ostajien määrät paikoin nousussa – Hämeenlinnan seudulta halutaan kolmioita

Ensiasuntojen ostajat ovat olleet alkuvuonna varovaisesti liikkeellä, arvioivat OP-Kiinteistökeskusten asiantuntijat eri puolilta Suomea.

OP-ryhmän toukokuussa teettämään kyselyyn vastasi 55 OP-Kiinteistökeskusten myyntipäällikköä sekä myynti- ja toimitusjohtajaa, joista vain 13 arvioi, että ensiasunnon ostajien määrä olisi kasvanut edes hiukan (0–5 prosenttia) heidän alueellaan.

 

Hämeenlinnan seudun välittäjillä on kahtalaisia arvioita alkuvuoden paikallisista ensiasuntomarkkinoista.

Kiinteistövälitys MH Helmen yrittäjän Meiju Honkavuoren mukaan ensiasunnon ostajien määrät ovat olleet suunnilleen viime vuosien tasolla, kun taas Hämeenlinnan Kiinteistömaailman välittäjät ovat havainneet, että ensiostajia on alkanut käydä pitkästä aikaa asuntoesittelyissä.

– Tuntuu, että ensiostajia ei ole ollut hetkeen liikkeellä ollenkaan, mutta nyt heidän kanssaan on etsitty asuntoja ja tehty kauppaa, kertoo yrittäjä Arja Sarusto Hämeenlinnan Kiinteistömaailmasta.

 

Kysyntä Hämeenlinnan asuntomarkkinoilla painottuu Meiju Honkavuoren mukaan kolmen huoneen huoneistoihin.

– Niiden päätyminen ensiasunnon ostajille ei olisi mikään ihme, sillä kolmioiden velaton hinta on ollut keskimäärin 130 000 euron luokkaa.

Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Heikki Raitasen mukaan vastaavalla hinnalla voi saada jopa rivitalokolmion, mikä osoittautuu monesti hyväksi ratkaisuksi kahdelle aikuiselle.

– Nätiksi kunnostetuilla, yhden tason rivitaloasunnoilla on ollut nyt todella kova kysyntä. Esimerkiksi vuosi sitten tällaisia asuntoja ei meinattu saada myytyä, mutta nyt on tehty monta kauppaa, joissa tarjouksia jätetty useampia, Raitanen kertoo.

Arja Saruston mukaan ensimmäistä kotiaan ostavia pariskuntia kiinnostavat myös hyväkuntoiset omakotitalot, joiden hintaluokka on noin 150 000:sta alle 200 000 euroon. Tämän hintaluokan kohteita on helpompi löytää Hämeenlinnan laidoilta kuin kantakaupungin keskustasta.

 

Paikallisvälittäjien arviot ensiostajien suosikkikohteista myötäilevät OP:n kyselyn tuloksia. Lähes kolmannes sen vastaajista kertoi, että kokonaiset talot kiinnostavat ensiasunnon ostajia kaksioiden sijasta. Esimerkiksi Kokkolassa, Pohjois-Hämeessä ja Raahessa nimenomaan omakotitalot kiinnostavat.

Heikki Raitasen mukaan yhä useammat ensiostajat asuvat vuokralla, kunnes säästöjä on kertynyt suoraan kolmion tai sitä suuremman asunnon ostoon. Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen suurimmat ostajajoukot ovat 35–40-vuotiaita.

Arja Sarusto arvioi, että asp-lainaan vaaditulla 10 prosentin omasäästöosuudella on vaikutusta paitsi säästöaikoihin myös ensiostajien ikään.

– Asp:n säästäminen on aika mahdoton yhtälö, jos asuu vuokralla ja opiskelee. Ensiostajien iät ovat yleensä 25 vuodesta ylöspäin ainakin omilla varoilla ostaessa, hän pohtii. HÄSA

 

Edit 30.6.2018: Heikki Raitasen nimi korjattu oikeaan muotoon.  

 

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic