Kanta-Häme

Ensiavun potilasmäärä räjähtää käsiin

Hämeenlinna
Ensiapu on ruuhkautumassa. Ylilääkäri Ari Palomäki on hyvin huolestunut siitä, kuinka kesästä selvitään.
 
Perinteisesti kesäisin käyntien määrä ensiavussa kasvaa sen vuoksi, että terveysasemia on kiinni ja lisäksi alueella on runsaasti muualta tulevia lomalaisia.
 
Tulevana kesänä kiinni ovat ainakin Hauhon, Kalvolan ja Rengon terveysasemat.
 
Apulaisylilääkäri Ville Hällberg laskee, että kolmessa vuodessa kävijämäärät ovat nousseet lähes kolmanneksella. Ensiavun henkilöstömäärä on pysynyt samana.
 
Ensiapuun tulevien perusterveydenhuollon potilaiden määrä nousi huippuunsa huhtikuussa, jolloin se oli yli 2 400. Yleensä potilasmäärät ovat huipussaan kesällä.
 
Potilaita haastattelemalla on tullut sellainen kuva, että Hämeenlinnassa terveyskeskukseen pääsy kiireettömänä tapauksena on vaikeutunut.

Vaivat pahenevat jonossa

Hallintoylilääkäri Veli-Pekka Rautava muistuttaa, että periaatteessa ensiapuun pääsyn kriteerit ovat pysyneet entisellään.
 
– Tänne pitäisi tulla vain äkillisen vaivan tai vamman takia. Jos vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa ja on hoidettavissa terveyskeskuksessa tai työterveydessä, pitäisi mennä seuraavana päivänä sinne.
 
Moni alunperin pienehkö vaiva kuitenkin pahenee, jos terveyskeskuksen jono on yli kuukauden mittainen kuten esimerkiksi pääterveysasemalla.
 
Rautava suosittelee nyt, että jos vähänkin epäröi hoidon kiireellisyyttä, kannattaa soittaa ensin ensiapuun ja keskustella hoitajan kanssa hoidon tarpeesta.

Riihimäellä päivystys

Pientä lisäystä ensiapuun tuo myös se, että osa riihimäkeläisistä luulee terveyskeskuspäivystyksen loppuneen kokonaan.
 
– Se kuitenkin toimii klo 8-22 ja riihimäkeläisten on syytä käyttää pääsääntöisesti sitä, vaikka yöaikaan päivystys on täällä keskussairaalanmäellä.
 
Tällä hetkellä uhkana on, että ensiavusta joudutaan jossain vaiheessa käännyttämään niitä potilaita, jotka eivät tarvitse kaikkein kiireellisintä hoitoa.
 
Jo nyt odotusajat saattavat venähtää pitkiksikin. Ne ovat keskimäärin kahdesta kuuteen tuntiin.
 
-Ne vaihtelevat suuresti, koska aina kaikkein kiireellisintä hoitoa vaativat menevät ohi muista. Potilaita ei siis oteta hoitoon siinä järjestyksessä, jossa he tulevat tänne, Hällberg tähdentää.
 

Murphy uhkaa

Palomäen pelkona on, että potilaiden ja kiireen lisääntyessä entisestään myös Murphyn laki alkaa purra ja virheitä voi tapahtua.
 
Ongelmia ei mitenkään helpota se, että ensiavussa tehdään lattiaremonttia nyt kolmatta ja vuotta ja työn valmistuminen näyttää siirtyvän ensi vuoteen. Tämän vuoksi tarkkailuosaston paikkamäärä on 24:n sijasta 12.
 
Ensiavun vetäjät eivät halua syyllistää ketään, mutta toisaalta suora keskusteluyhteys Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitokseen puuttuu.
Keskustelua käydään tilaajaylilääkäri Markku Nurmikarin kautta. Hän sanoo käynnistäneensä selvityksen siitä, miten perusterveydenhuollon toimivuutta voisi parantaa. (HäSa)

 

Mainos