Kanta-Häme

Ensihoito toimi hyvin liikenneturmassa

Perjantain vakava liikenneonnettomuus kolmostiellä Hämeenlinnan kohdalla varasi koko Kanta-Hämeen ensihoidon resurssin. Silti ensihoito sujui jouhevasti, kertoo ensihoidon osastonylilääkäri Juhani Tavasti.

Hän sattui olemaan ensihoidon kenttäjohtoyksikön mukana, kun tieto onnettomuudesta tuli kello 14.25. Tavasti pääsi siis ensimmäisenä lääkärinä paikalle, ja mukaan tuli pian myös kaksi lääkärihelikopteria.

Onnettomuuspaikalle lähetettiin lisää ensihoitoyksiköitä sitä mukaa kuin tieto kolarissa olleiden autojen määrästä tarkentui. Paikalle saatiin Kanta-Hämeen keskussairaalasta kuusi tavallista ambulanssia ja yksi ensihoidon esimiesten miehittämä ambulanssi.

Pirkanmaan ensihoidon kenttäjohto lahjoitti nopeasti Kanta-Hämeeseen yhden ambulanssin muihin ensihoitotehtäviin.

Vakava onnettomuus vaati kaksi kuolonuhria, ja 14 ihmistä vietiin sairaalaan. Heistä 13 päätyi Kanta-Hämeen keskussairaalaan ja pahimmin vaurioituneessa autossa ollut potilas vietiin Tampereelle. Yksi potilas siirrettiin myöhemmin Helsinkiin hoidettavaksi.

Tavastin mukaan turma oli Suomen mittakaavassa suuri ja poikkeuksellinen.

– Onnettomuuden kokoon nähden ensihoito ja pelastustyöt sujuivat poikkeuksellisen hyvin. Saimme tiedon päivystykseen 10 minuuttia onnettomuudesta, ja he ehtivät valmistella paikat puolessa tunnissa.

Onnistuminen oli myös tuurista kiinni. Lentokeli oli hyvä lääkärihelikoptereille ja kenttäjohtoyksikkö oli liikkeellä lääkärin kanssa.

Tavasti uskoo, että samoilla resursseilla olisi selvitty suuremmastakin onnettomuudesta.

– Emme joutuneet turman vakavuudesta huolimatta toimimaan ihan täydellä teholla. Kaikki toimi niin kuin pitikin.

Tavastin mukaan oli pienestä kiinni, ettei onnettomuudesta tullut vieläkin vakavampaa.

– Jotkin autoista olivat niin rutussa, että olisi voinut käydä paljon pahemmin. Moni henki oli senteistä ja turvavöistä kiinni.

Liikenneonnettomuudessa oli osallisena kuorma-auto ja seitsemän henkilöautoa. Niiden lisäksi oli yksi henkilöauto, jonka matkustajat vaativat apua järkytyksen vuoksi.

Hämeenlinnan kaupungin oma päivystys oli Tavastin mukaan ensiarvoisen tärkeä onnettomuudessa. 13 potilasta saatiin hoitoon kymmenessä minuutissa.

– Jos maakunnassa ei olisi päivystävää sairaalaa, ambulansseilla olisi kestänyt kolme tuntia viedä potilas yliopistolliseen sairaalaan ja sieltä takaisin Hämeenlinnaan.

Onnettomuuspaikalla sattui perjantaina vaaratilanteita, kun ihmiset lähtivät ulos autoistaan kuvaamaan onnettomuutta.

Läheltä piti -tilanteita oli moottoritiellä myös lauantaina, kun ihmiset veivät jalkaisin turmapaikalle muistokynttilöitä.

– Älkää hyvät ihmiset lähtekö missään tilanteessa jalan moottoritielle, aiheutatte vaaraa muille ja itsellenne, Tavasti toteaa. HÄSA