Kanta-Häme

Ensikertalainen äänestäjä toivoo vähemmän huuhaa-puhetta

Peilikuvani-sarjassa tutustutaan ihmisiin.

Leevi Palo:

”Peilikuvassani näen itseni. Vaikuttaminen tulee minulle luonnostaan, se lähtee omasta kiinnostuksesta. Tuntuu luontevalta olla mukana vaikuttamassa ja Nuorisovaltuustossa, se on minulle harrastus.

Täytin alkuvuodesta 18 vuotta, eli saan äänestää näissä kunnallisvaaleissa ensimmäisen kerran. En edes ajatellut, etten menisi äänestämään. Miksi en menisi, kun siihen on mahdollisuus? Jos ei äänestä, ei voi valittaa päätöksistä. Kun on vaikuttanut antamalla äänen, on oikeus valittaa.

Nuorten äänestysinto laskee koko ajan. Monella ei varmaan ole tarvetta tai halua äänestää, jos asioiden ei koeta koskettavan omaa elämää. Varmaan nuoria on yritetty saada kiinnostumaan, mutta en usko siihen olevan mitään markkinointikikkaa. Ehkä se voisi toimia, jos tarjoaisi äänestämisestä ilmaisen iPhonen.

On itsestä kiinni, äänestääkö vai ei. Siihen ei voi pakottaakaan, mutta koulussa voisi käydä vaalien alla näitä asioita enemmän läpi.

Voi tuntua siltä, ettei yhdellä äänellä ole merkitystä, mutta miljoonan voi rakentaa viidestäkin sentistä. Jos on tiukka paikka, yksikin ääni voi ratkaista. Tätä ei tarvitse murehtia, jos äänestää.

Olen säästänyt äänestämistä varsinaiseen vaalipäivään. Haluaisin äänestää ennemmin nuorta ehdokasta, koska silloin valtuustoon saataisiin nuoren näkökulma. Toisaalta pitää miettiä, kuinka isot mahdollisuudet nuorella ensikertalaisella on päästä läpi.

Se ärsyttää, että vaalitenteissä puhutaan päällekkäin ja aina samoista aiheista. Varhaiskasvatus ja kaavoitus eivät ole minulle nyt kovin ajankohtaisia aiheita. Esimerkiksi bussivuorot kiinnostavat nuoria.

En ole vielä päättänyt ehdokasta, mutta puolueen olen löytänyt. Nyt pitää valita muutaman ehdokkaan väliltä. Tärkeintä on se, ettei ole huuhaa-mielipiteitä tai -mainontaa. Huuhaa-puhetta pitäisi muutenkin olla vähemmän. Ehdokkaan täytyy olla mahdollisimman maanläheinen.

Uskon, että valtuutetut saavat ainakin jotain aikaan, oli se sitten hyvää tai huonoa. En usko, että kukaan ehdolle asettunut menee sinne peukaloita pyörittämään.

Aluksi en ajatellut uraa politiikassa, mutta yksi opettaja kysyi, tuleeko minusta poliitikko. En tiedä vielä tarpeeksi, mutta jos otan tarpeeksi asioista selvää, niin kuka tietää mitä aika tuo tullessaan.” 

 

Haastateltu on Kaurialan lukion toisen vuoden opiskelija sekä sen opiskelijakunnan ja Iittalan Nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic