Kanta-Häme

Ensikertalainen Vanajaveden aalloilla

Hattulan Mierolan venesatamaan kaarsi torstaina iltapäivästä iso harmaa laiva. Silta Cafessa istuneet ihmiset tulivat laiturille saakka ottamaan kuvia. Upouusi Hopealinjojen alus Silver Sky saapui ensimmäistä kertaa Mierolan rantaan, ja neitsytmatka jatkui kohti Hämeenlinnan venesatamaa.

Aluksen kapteeni Jari Niemi kertoi uuden laivan olevan mukava ohjailtava. Niemi on ollut uuden laivan ruorissa aivan alusta lähtien. Hän ohjasi veneen Turkista Mustanmeren rannoilta Suomeen 40 päivässä. Niemen ja Silver Skyn reitti kulki Euroopan jokien halki. Tutuiksi tulivat monet joenvarsien kaupungit, kuten Wien ja Budapest.

– Matkan varrella kyllä huomasi, kuinka aluksen koko oli hyvin suhteellinen. Euroopan jokien satamissa alus oli yksi pienemmistä, mutta Suomessa Silver Sky taas on jokien suurin risteilyalus, Niemi sanoi.

Niemi on tuttu kasvo Hopealinjoilla. Hän on ohjannut laivoja satamasta toiseen jokaisena juhlapyhänä ja juhannuksena jo kuusi vuotta.

– Ei parane valittaa, sillä tämähän on mitä parhainta maisematyötä, kapteeni kertoi.

Kalaa pöytään

Kaksi viikkoa käytössä olleen aluksen kotipaikka on nyt Hämeenlinnassa. Aluksen uutuuksiin kuuluu muunneltavuus ja tilavuus. Lisäksi uusi alus on ympäristöystävällinen, sillä mitään ei päästetä veneestä vesiin.

Aluksen keittiövastaava Miikka Turunen on hyvillään aluksen tilavasta ja modernista ilmeestä.

– Ruokasali on huomattavasti tilavampi, joten tarjolle asetteleminen on helpompaa. Myös keittiö on suurempi, Turunen kertoi.

Turusen mukaan aluksen ruokalistan erikoisuuksia ovat erilaiset kalaruoat.

– Ei voi sanoa, että menumme olisi merellinen, koska mehän ajamme järvillä. Tähän ympäristöön sopivaa ruokaa kala joka tapauksessa on, Turunen sanoi.

Neitsytmatka kiinnosti

Neitsytmatka oli houkutellut mukaan myös Hämeenlinnan venekerho ry:n porukan. Johtokunnan jäsenen Timo Holopaisen mielestä risteilyllä oli mukava tunnelma ja hyvää ruokaa.

– Halusimme tulla tutustumaan ja nauttimaan tästä uudesta seilausmahdollisuudesta, hän kertoi.

Ainut, mikä venekerholaisia hieman kaihersi, oli laivan harmahtava väritys. Timo Holopaisen ja Esko Laakson mielestä vene olisi saanut olla muiden Hopealinjan alusten tapaan valkoinen.

– Rouvamme kyllä sanoivat, että ehkä alus on valmiiksi harmaan värinen sen vuoksi, ettei sitä tarvitsisi pestä niin usein. Harmaassahan lika ei näy. Liekö säästöpolitiikka syynä tähänkin, Holopainen ja Laakso aprikoivat. (HäSa)

Menot