Kanta-Häme

Ensimmäinen Kartanoviikko kutsuu Porkkalan kartanon puistoon ja puutarhatapahtumaan Lammille

1800-luvun lopun puisto on ensimmäistä kertaa avoinna koko viikon.
Porkkalan kartanon omistajaperheeseen kuuluva Anniina Rikala käyskentelee ruusumalvien keskellä lähes viiden hehtaarin suuruisessa yksityispuutarhassaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Porkkalan kartanon omistajaperheeseen kuuluva Anniina Rikala käyskentelee ruusumalvien keskellä lähes viiden hehtaarin suuruisessa yksityispuutarhassaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kävijöiden toiveisiin vastataan tänä kesänä Porkkalan kartanossa Hämeenlinnan Lammilla, kun 1800-luvun lopun yksityispuutarha tai pikemminkin yksityinen puisto on avoinna yleisölle koko tämän viikon.

– Puisto on ollut avoin jo neljä vuotta, mutta olemme järjestäneet vain teemakierroksia tiettyinä päivinä kesäisin. Linja-autoryhmille olemme tilauksesta olleet auki koska vain, kertoo tilan omistajaperheeseen kuuluva Anniina Rikala.

– Meiltä on pyydetty, että puisto olisi avoinna koko kesän, mutta pienyrittäjälle se on mahdottomuus. Se vaatisi paljon enemmän panostusta.

 

Kartanonväki järjestää Kartanoviikon nyt ensimmäistä kertaa.

Yhteistyökumppanina on Hämeen Puutarhaseura, joka viettää tänä vuonna 100-vuotissyntymäpäiviään ja esittäytyy niin ikään tapahtumassa.

– Yritämme löytää tapahtumalle oman paikkansa. Hämeessä ei juurikaan ole mitään puutarha-alan tapahtumia heinäkuussa. Toivottavasti tästä tulee perinne.

 

Perjantai-iltaan asti kartanon mailla voi osallistua päivittäisiin puistokävelyihin kello 11 ja 16.

– Kävellään alueen läpi, ja vetäjä kertoo kasveista. Häneltä voi kysellä kattavasti kaikesta. Jos ei halua osallistua kävelylle, pääsymaksulla saa kartan, jonka avulla alueella voi kävellä itsekseen. Kartassa on 44 kohdetta, ja kaikista on oma selityksensä, Anniina Rikala kertoo.

Opastettu puistokävely kestää noin tunnin.

Kuva: Esa Ylijääskö
Kartanoviikolla voi osallistua joko ohjatulle puistokävelylle tai liikkua omatoimisesti kartan kanssa.

Kartanoviikko huipentuu lauantaina 27. heinäkuuta Kartanon pihapiiri -tapahtumaan, jota vietetään kello 10–17.

– Tänne tulee yli 20 yrittäjää ja esittelijää myymään taimia, ekologista kosmetiikkaa, elintarvikkeita ja lammastilan tuotteita. Paikalla on pihasuunnittelijoita ja luomupuutarhureita. Järjestämme myös luentoja, Rikala kuvailee päivän antia.

Paikalla on muun muassa puutarhuri Timo Koskinen. Luonnonmukaisesta ja ekologisesta puutarhanhoidosta on kertomassa ekopuutarhuri Turnipsi & Tuhatkauno -yrityksestä. Tietoa saa myös kuukalenterista.

Lauantainakin kartano järjestää puistokierroksia 4–5 hehtaarin suuruisessa puistossaan. Kartanorakennukseen yleisö ei ole aiemmin päässyt, mutta nyt Kartanoviikolla siellä palvelee kahvila ja lounasravintola.

 

Kartanon omistajat ovat tehneet alueen toiminnasta viisivuotissuunnitelman. Nyt eletään neljättä kesää.

– Tämä tapahtuma ja ensi vuosi näyttävät pitkälti, kannattaako tätä jatkaa. Vaihtoehdot ovat, että jatkamme osittain asiakkaille auki olevana tai kartanon puisto palaa ihan tavalliseksi yksityispihaksi, Anniina Rikala kertoo.

– Pelkillä puiston sisäänpääsytuloilla toimintaa ei kateta, joten paljon riippuu siitä, kuinka moni tulee myös myymälään ostoksille.

Mediajulkisuutta Porkkalan kartano on hakenut esittäytymällä jo nyt tai lähitulevaisuudessa kaikissa valtakunnallisissa puutarha-aiheisissa lehdissä. HÄSA

 

 

Porkkalan Kartanon puisto

Vanha englantilaistyylinen noin 4 hehtaarin kokoinen puistoalue.

Perinteisiä perennapenkkejä ja moderneja istutuksia, ruusualue, nuoria ja vanhoja puita sekä runsaasti luonnonkiviä. Erikoisuutena noin 85-vuotiaat agaavet.

Suunnittelijaa ei tiedetä, eikä alkuperäistä kasviluetteloa ole.

Osoite: Porkkalankuja 60, Lammi, Hämeenlinna.

Päivän lehti

19.1.2020