Kanta-Häme

Ensimmäinen sähkötaksi kurvasi kaupunkiin

Taksiyrittäjä Riina Kämpin ajoneuvo saattaa olla tällä hetkellä kaupungin kuvatuin.

Tesla-merkkinen auto on maakunnassa ja koko maassa ensimmäisiä ammattiliikenteeseen otettuja sähköautoja. Liikenteeseen se ilmestyi tammikuun puolivälissä.

Kanta-Hämeen Aluetaksi oy:n toiminta-alueella on ollut jo pitkään hybriautoja takseina. Kämpin Tesla on kuitenkin ensimmäinen täyssähköauto ammattiliikenteessä.

– Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita, samoin työkaverit. Kyllä autoa on ihmetelty ja kuvattu ja siitä on tultu paljon kyselemään, Kämppi naurahtaa.

– Toistaiseksi olen tutustunut akun kestoon ja siihen, että akkua täytyy ladata myös työvuoron aikana riippuen ajosta. Ennakointiahan se vaatii.

Akku kestää keskimäärin noin 350 kilometrin ajon.

Hämeenlinnassa on toistaiseksi vain yksi julkinen latauspiste, joka on Kämpin hyödynnettävissä. Se löytyy Tiiriön ABC:ltä. Kauppakeskus Goodmanissa on kaksi asiakkaiden käyttöön tarkoitettua ilmaista latauspistettä, mutta ne ovat volttimääriltään niin pienet, ettei Kämppi kerro niistä hyötyvänsä. Näistä pistokkeista onkin iloa lähinnä hybridiautoille.

– Niillä lataa 11 kilometriä tunnissa. Lataaminen ei siis onnistu ihan kahvilla käydessä.

Taksiyrittäjä kiittelee saaneensa Kaivoparkin vuosipaikalleen voimavirtapistokkeen. Kotiinsa latauspisteen Kämppi kertoo saavansa kuukauden päästä.

Polttoaineista ja huollosta säästöä

Mutta miten Kämppi innostui noin 100 000 euroa maksavasta ajopelistä?

– Se onkin hyvä kysymys. Siinä taisi käydä niin, että tuli mainos, kiinnostuin ja ryhdyin ottamaan asiasta selvää.

Päätähuimaavaan hankintahintaan Kämppi saa valtiolta seuraavan kolmen vuoden ajan energiatukea, yhteensä 18 000 euroa. Lainaa hän taas sanoo lyhentävänsä pois jäävillä huoltokustannuksilla sekä polttoainekustannuksilla.

Jos polttoainekustannuksiin kuluu noin 10 000 euroa vuodessa, tulee Kämpin laskelmien mukaan sähköauton vuotuiselle energiankulutukselle hintaa noin neljännes tuosta. 500 kilometrin ajon Teslalla on maksavan noin 10 euroa. (HäSa)

Menot