Kanta-Häme Hämeenlinna

Ensimmäisen putkilinjan koeajot ovat käynnistymässä. SSAB:n Hämeenlinnan tehdas kasvaa aikataulussa

SSAB:n putkitehtaan laajentaminen etenee aikataulussa.
Putkitehtaan automaattisille linjoille syötetään ohueksi sahattuja teräskeloja, joista taivutetaan ja hitsataan erilaisia putkia. Kuva: Pekka Rautiainen
Putkitehtaan automaattisille linjoille syötetään ohueksi sahattuja teräskeloja, joista taivutetaan ja hitsataan erilaisia putkia. Kuva: Pekka Rautiainen

SSAB:n Hämeenlinnan putkitehtaan laajentaminen on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja tehtaalle haetaan parhaillaan uusia työntekijöitä.

– Ensimmäinen uusi putkilinja on asennettu ja koeajot käynnistyvät kohta. Kun ensimmäinen uusi linja käy, aloitamme toisen vanhan putkilinjan purkutyöt, kertoo SSAB Europen putkituotannosta vastaava johtaja Kari Väliaho.

Uudet tilat valmiina

Putkitehtaan tiloja on kasvatettu rakentamalla uudet lastaustilat ja työntekijöille uudet sosiaalitilat. Nämä runsaan 5 000 neliön tilat on otettu jo käyttöön.

– Toinen uusi tuotantolinja valmistuu maalis–huhtikuun vaihteessa. Kun uudet tuotantolinjat luovutetaan projektiorganisaatiolta tuotantoon, investointi on valmistunut, Väliaho sanoo.

SSAB on ilmoittanut investoivansa kaikkiaan 300 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 28 miljoonaa euroa putkituotannon kehittämiseen. Lappohjan tehdas lakkautetaan ensi vuoden aikana ja sen tuotanto siirretään Hämeenlinnaan.

Putkitehtaalle haetaan parhaillaan uusia työntekijöitä. Kun henkilöstön määrää on jo kasvatettu, tehtaalla on tällä hetkellä noin 120 työntekijää.

Myös palkataan väkeä

– Olemme ajatelleet noin 30 uuden työntekijän palkkaamista. Uusien työntekijöiden palkkaaminen on kuitenkin kiinni siitä, kuinka paljon Lappohjasta siirtyy väkeä tehtaalle.

SSAB on luvannut, että kaikille Lappohjan työntekijöille osoitetaan uusi työpaikka SSAB Europen Suomen yksiköistä.

– Halua siirtymiseen on ilmaantunut – ja ensisijaisesti lähinnä Hämeenlinnaan, Väliaho kertoo.

Väliaho sanoo, että hän ei voi toistaiseksi antaa edes arviota, kuinka paljon Lappohjan työntekijöitä siirtyy Hämeenlinnaan. Työntekijöiden ei ole tarvinnut vielä tehdä päätöstä siirtymisestään muihin yksiköihin.

Täysi tuotanto ensi vuonna

Hangon Lappohjan tehtaalla oli 115 työntekijää, kun SSAB päätti runsas vuosi sitten sen lakkauttamisesta ja putkituotannon kasvattamisesta Hämeenlinnassa.

SSAB aikoo investoinnin myötä lisätä työvuoroja putkilinjoilla. Tehtaan työntekijöiden määrän arvioitiin runsas vuosi sitten kasvavan noin 70:llä, mutta viime kesänä ei enää annettu arviota henkilöstön tulevasta määrästä.

– Putkitehdas toimii joka tapauksessa ensi vuonna täydellä tuotannolla, Väliaho ilmoittaa.

Ei lomautuksia

Teräksen markkinatilanne on erittäin huono. SSAB:lla oli syksyllä yt-neuvottelut. Hämeenlinnan ohutlevytehtaan henkilöstöä lomautetaan enintään noin kahdeksi viikoksi, lomautusten piirissä on koko ohutlevytehtaan henkilöstö.

– Putkitehtaan henkilöstö kuului yt-neuvottelujen piiriin. Neuvottelujen aluksi päätettiin kuitenkin jättää se neuvottelujen ulkopuolelle.

Heikko terästuotteiden kysyntä vaikuttaa kuitenkin tavalla tai toisella myös putkien kysyntään.

– En lähde ennakoimaan, miten kysyntä kehittyy, Väliaho sanoo. HÄSA

Putkitehdas sai lisää varastointi- ja lastaustilaa putkituotannon kasvattamiseen.

Putkitehtaan teki Huhtamäki

Huhtamäki perusti Käikälään Paltek-putkitehtaan, kun Rautaruukin Hämeenlinnan ohutlevytehtaan tuotanto käynnistyi vuonna 1972.

Tehdas rakennettiin Huhtamäki-konsernin silloisen Pakkauksen tontille Rautaruukin ohutlevytehtaan naapuriin.

Huhtamäki myi vielä keskeneräisen tehtaan Rautaruukille jo seuraavan vuonna.

Rautaruukki ryhtyi tehtaan kaupan jälkeen kasvattamaan putkituotantoa.

Lappohjan tehtaan, jonka se nyt lakkauttaa, se osti vuonna 1975.

Rautaruukki rakensi putkitehtaat Oulaisiin ja Pulkkilaan.

Putkiliiketoiminnasta kasvoi yhtiöön Metform-niminen divisioona.

SSAB valmistaa teräsputkia ainoastaan Suomessa.

Putkien raaka-aineena käytetään Raahen kuumavalssattua ja Hämeenlinnan kylmävalssattua terästä.

Hämeenlinnan ohutlevytehtaalla suurin osa teräksestä myös sinkitään.

Teräsputkia käytetään paljon erilaisessa rakentamisessa.

SSAB valmistaa strategiansa mukaisesti yhä enemmän erikoislujia teräsputkia autoteollisuudelle.

Kommentti: Palsamia märkivään haavaan

Tasavallassa ihmetellään, miksi väestö supistuu lähes kaikissa maan kaupungeissakin. Väkiluku kasvaa vain suurimmissa hallinto- ja yliopistokaupungeissa.

Samaan aikaan hämmästellään, että Suomi pysyy kansantaloudellisesti visusti pakkasella. Julkisen talouden alijäämät ovat hurjassa kasvussa.

Ihmettely kertoo joko kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta nähdä kehitys. Yksin Kanta-Hämeestä on kadonnut kymmenen viime vuoden aikana useita tuhansia teollisia työpaikkoja. Työpaikkakadon vaikutukset myös muille aloille ja muihin ihmisiin ovat rajut.

On ollut ainutlaatuista, että jollekin paikkakunnalle Suomessa rakennetaan kokonaan uusi teollisuuslaitos tai jotakin teollisuuslaitosta laajennetaan niin merkittävästi, että sille palkataan paljon työntekijöitä. Pieni onnenpotku osuu nyt Hämeenlinnaan, joka pitkään on jätetty järjestelyissä häviölle.