Kanta-Häme

Ensimmäiset Hollannin Leopardit Suomeen

Ensimmäinen erä Hollannista käytettyinä ostettuja Leopard 2A6 -taistelupanssarivaununa on saapunut Suomeen. Erässä on 20 vaunua ja ne saapuivat suunnitelman mukaisesti Suomeen helatorstaina huollettuina ja käyttökuntoisina.

Suomen puolustusvoimien maavoimat toteuttaa hankintasopimukseen kuuluvan ammunnan johtajien koulutuksen ja kovapanosammunnat touko-kesäkuun vaihteessa.

Myös Leopardeihin tehtävät kansalliset muutostyöt aloitetaan. Vaunuihin tehdään tieliikennelain edellyttämät muutostyöt sekä kansallisen johtamisjärjestelmän asennus.

Henkilökunnan tyyppikoulutus annettiin vaunua kouluttavalle suomalaiselle avainhenkilöstölle Hollannissa ja sitä jatketaan välittömästi Suomessa.

Varusmieskoulutus uudella vaunukalustolla alkaa ensi vuonna 2016.

Seuraavat Leopard 2A6 -vaunut toimitetaan Suomeen alkuvuodesta 2016. Vaunujen, varaosien, erikoistyökalujen ja testilaitteiden toimitukset jatkuvat aina vuoden 2019 loppuun saakka.

Suomen ostamien Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunujen suorituskyky on huomattavasti puolustusvoimien nykyisiä Leopard 2A4 -vaunuja parempi. Vaunut ovat tulivoimaisempia, niissä on aiempaa kehittyneempi ballistinen suojaus, vaunun johtajalle rakennettu itsenäinen pimeätoimintakyky sekä sisäpuolinen sirpalesuojaus.

Taistelupanssarivaunujen hankintaan sisältyvät varaosat kymmeneksi vuodeksi, sisäsimulaattorit ja huoltosimulaattorit, erikoistyökalut ja testilaitteet sekä erä ampumatarvikkeita.

Hankinnan hinta on kaikkiaan 199,9 miljoonaa euroa.

Nykyiset puolustusvoimien Leopard 2A4 -panssarivaunut säilyvät elinkaarensa loppuun asti operatiivisessa käytössä ja reservin kalustona. Lisäksi niitä käytetään ajoharjoitteluun ja uudempien vaunujen varaosiksi. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic