Kanta-Häme

Ensimmäiset orvokit kukkivat jo komeasti

Parinkymmenen asteen lämmössä kasvaa sadoittain muun muassa karjalanneitoja, pelargonioita, lumihiutaleita, miljoonakelloja, japaninkelloja ja chilipaprikaa.

– Puutarhan kevät on istutusta, leikkausta, kastelua ja muita erilaisia hoitotöitä tiivistää Markku Ristolainen.

Kukkaviljelmät Ristolainen työllistää kymmenkunta kausityöläistä muutaman kuukauden ajan vuodesta.

Näennäisesti puutarhassa ei tunnu kiire, sillä kasvit ja vihannekset pukkaavat vartta omassa tahdissaan. Todellisuudessa puutarhayrittäjän ammattitaitoa mitataan paljolti juuri ajassa. Kasvatus on aloitettava oikealla viikolla, jotta kukat ja vihannekset ehtivät määrämittaansa monen kuukauden päästä täsmälleen halutulla viikolla. Kasvuun vaikuttaa monta muuttujaa esimerkiksi leikkaukset, kastelu harvennus ja lannoitus.

Taimien istutus aloitetaan helmikuun puolivälissä ja ne jatkuvat viikolle 15 saakka. Pääosin noiden viikkojen aikana Kukkaviljelmä Ristolaisella istutetaan noin 100 000 taimea.

Vihanneksista saa sadon parvekkeellakin

Amppelikurkut, -mansikat ja -tomaatit ovat viime vuosina saaneet suosiota.

– Yhdestä kurkkuamppelista kertyy kesän aikana noin 50 kymmensenttistä kurkkua edellyttäen, että ne saavat kasvaa suojaisassa ja lämpimässä paikassa. Tomaatteja voi saada heinäkuussa jopa pari kiloa viikossa. Lasitettu parveke on oikein suotuisa paikka hyötykasvien amppelikasvatukselle.

Kukkalajikkeita on 50–60 ja vihanneksia kymmenkunta.

– Eri lajikkeilla kasvunopeudet vaihtelevat. Jokaisen lajikkeen esikasvatus on ajoitettava siten, että taimet ehtivät kotimyyntikauden alkuun.

Ensimmäisenä Ristolainen kylvää paprikan, jonka varttuminen hitaana kasvina vie nelisen kuukautta. Sen sijaan esimerkiksi kesäkurpitsan kasvatus vie vain kuukauden.

 

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic