Kanta-Häme

Ensimmäiset riidat jo synnytetty

Halaukset, kukkapuskien heilutukset ja maljojen kohottelut ovat ohi.

Maanantaina alkoi kunnissa poliittinen arki. Siihen kuuluu oleellisena kisa valtapaikoista.

Pelkkä valtuutettuna istuminen ei kaikkia miellytä. Halutaan ja hamutaan vallan kammareihin.

Paikkoja on kuitenkin vähemmän kuin niihin pyrkijöitä.

Ja kun oikein pyritään, saattaa oman puolueen valtuutetusta tulla hetkessä vastustaja.

Hämeenlinnassakin on oma episodinsa. Pro Hämeenlinna perustettiin murtamaan demarien ja kokoomuksen valta-asemia. Äänikuningatar Lulu Riikonen (ps.) ehti jo laskea, että neljän puolueen koalition valtuutettuna hänen pitäisi saada kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikka.

Sitä Lulu piti käsittämättömänä, jos demarit ja kokoomus yhtäkkiä vaalien jälkeen liittoutuisivat ja veisivät 34 valtuutetullaan tärkeimmät paikat, ja 22 valtuutetun koalitio jäisi nuolemaan näppejään.

Kovasti ovat Lulun lasit värilliset. Mitä eroa on neljän ja kahden puolueen koalitiolla? Ei mitään. Eroksi ei voi laskea sitäkään, että Pro Hämeenlinna ilmoitti hyvissä ajoin ennen vaaleja ratkaisusta ja kokoomuksen liitto demarien kanssa on vasta tulossa tai jää tulematta.

Demarit ja kokoomus ovat pitäneet päätöksissä yhtä vuosikymmeniä. Yhteistyön tiivistäminen ei olisi yllätys, yhteistyön rapautuminen sitä olisi.

Perussuomalaisten ja miksei koko koalition auvoisuus joutuu testiin paikkajaossa. Tyytyykö Arkadianmäelle noussut Ismo Soukola katsomaan vierestä Lulun vallantavoittelua, entä Kari Ilkkalan kiilaaminen äänissä Ismo ohi?

Eduskunta siintää ainakin Lulun mielissä ja pohdituttaa asia Ilkkalaakin.

Hämeenlinnan poliittiset jännitteet ovat hyttysen surinaa sen rinnalla, mitä monissa muissa kunnissa tapahtuu. Vantaalla ääniharava Juha Malmi (ps.) ilmoitti vasten kaikkien muiden ryhmän jäsenten tahtoa haluavansa kaupunginhallitukseen ja ryhmän vetäjäksi.

Helsingissä Juha Väätäinen (ps.) ei lähtenyt ehdokkaaksi, koska koki itsensä kaltoin kohdelluksi. Jatkovääntö käydään raastuvassa. Onneksi ei valtuustoryhmässä.

Suurikaan ennustaja ei tarvitse olla, kun veikkaa, että tämän vaalin jälkeen kuntiin syntyy poikkeuksellisen paljon sitoutumattomien ryhmiä. Kun ei tule mieleistä paikka kh:ssa tai lautakunnissa, otetaan ritolat ja perustetaan toisten tyytymättömien kanssa oma ryhmä, jos ei sellaista jo ole. Yleensä lyhenne sit. kertoo omasta mielestään kaltoin kohdeltujen määrän.

Paineita tyytymättömyyteen ei vähennä uusien valtuutettujen suuri määrä. Iso osa heistä tulee niin sanotusti puskista. Miten vaimentaa oma uho ja ymmärtää, että vain yhteistyöllä saa asioita eteenpäin?

Valtuustotyö vaatii nöyrää mieltä, hyviä istumalihaksia ja realiteettien ymmärrystä.

 

 

Päivän lehti

8.4.2020