Kanta-Häme

Ensimmäiset sinilevät rantautuivat Hämeenlinnan uimarannoille

Tiistaina Alajärven Tervaniemen uimarannan veden pinnalla oli havaittavissa pieniä syanobakteerilauttoja, eli sinilevää.

Arviointiasteikolla 0-3, syanobakteereita oli Tervanimessä luokkaa 2, eli runsas esiintymä. Samana päivänä vähäiset syanobakteeriesiintymät havaittiin Matkalammen ja Ormajärven Untulan uimarannoilla.

Mahdollinen syy tällä viikolla havaittuihin syanobakteeriesiintymiin on sateiden aiheuttama pintavalunta, joka on tuonut veteen ravinteita. Usein runsaat syanobakteeriesiintymät syntyvät vasta, kun vesi lämpiää kahdenkymmen asteen tuntumaan.

Hämeenlinnan viranomaispalvelut tihentää uimarantojen sinilevätarkkailua, kun uimarannan vedessä havaitaan syanobakteereja.

Uimarannalle viedään tiedote, mikäli esiintymä on runsas. Sinilevätilanne saattaa vaihdella nopeasti eikä yhdessä paikassa tehty havainto kuvaa koko järveä. Tästä syystä viranomaispalvelut suosittaa, että uimarit tarkistaisivat aina uimaveden laadun ennen kuin menevät uimaan.

Testaa itse leväpitoisuus

Sinilevän voi itse tunnistaa esimerkiksi näillä tavoilla: Kotikäyttöön sopiva testi on nostaa levää kepillä. Jos keppiin jää roikkumaan jotain, kyse on yleensä rihmamaisesta viherlevästä. Sinilevä on pientä yksittäistä hippua, joten se ei voi jäädä roikkumaan tikkuun.

Myös vesilasitesti on käyttökelpoinen. Testissä leväpitoisen veden annetaan ensin seistä rauhassa lasissa. Jos pintaan nousee vihreä kerros, kyseessä on ilmeisesti sinilevä.

Oireita vatsavaivoista näköhäiriöihin

Rannalle ajautunut sinilevien muodostama massa voi aiheuttaa joillekin uimareille iho-, silmä-, hengitystie- tai suolisto-oireita. Oireet ilmenevät ihon ja silmien ärsytyksenä, vatsavaivoina, oksenteluna, yskänä, kurkun käheytenä, kuumeena, hengitysvaikeuksina ja epätyypillisenä keuhkokuumeena. Syanobakteerien erittämät myrkyt voivat aiheuttaa myös näköhäiriöitä, puutumista, niskajäykkyyttä, nivelkipuja ja akuutteja myrkytyksiä.

Syanobakteerien eli sinilevien lisäksi terveysvalvonta valvoo uimavesien hygieenistä laatua uimavesinäytteiden avulla. Kaikkien tutkittujen uimavesien hygieeninen laatu on täyttänyt niille asetetut latuvaatimukset. Uimavesinäytteet otetaan valvonnassa olevilta uimarannoilta suunnitelman mukaan noin kolmen viikon välein.

Hämeenlinnan kaupungin kotisivuilta www.hameenlinna.fi/uimavesi voi seurata näytteenottosuunnitelmaa ja näytetuloksia. Taulukko on nimetty Näytteenottosuunnitelma ja tulokset kesällä 2014. (HäSa)

 

 

 

 

 

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic