fbpx
Kanta-Häme

Ensin opetellaan pelaamaan, sitten vasta soittamaan

Yhä useammalla lapsella on käytössään älypuhelin. Kuukauden ajan sellainen on ollut myös syksyllä ekaluokan aloittavilla kaksosilla Emilia ja Tuomas Rätöllä.

Emilian valkoinen kosketusnäytöllinen Samsung ja Tuomaksen tummempi samanlainen lepäävät rinta rinnan keittiön pöydällä, kunnes isä Antti Rättö ja äiti Erja Äijälä antavat luvan käyttää niitä.

Puheluita ja tekstareita ei ole vielä monta lähetetty, mutta isovanhempien kanssa on hieman soiteltu.

Kyselyt kännyköistä alkoivat viime talvena, kun jotkut päiväkotiryhmän lapset saivat ensimmäisen kännykkänsä. Silloin perheessä päätettiin, että kesällä ennen koulun alkua hankitaan puhelimet. Kesän aikana puhelimen on saanut myös moni kaveri.

Pelit ovat suosikkeja

Emilia Rättö ottaa puhelimellaan kuvia, katsoo videoita Youtubesta ja kuuntelee taustamusiikkia kun hyppii trampoliinilla. Tuomas-veli keskittyy enemmän kännykän peleihin.

– Tennispeli on hauskin, hän kertoo.

Toinen kumpaakin lasta huvittava peli on tasohyppely, jossa kakka loikkii paikasta toiseen.

Kännykän käyttöä ei lapsille juuri ole tarvinnut opettaa.

– Ensin lapset taitavat opetella pelaamaan, ja sitten vasta soittamaan, kertoo Antti-isä.

Ei omin päin latailuja

Sääntöjä kännykän käytölle ei ole perheessä vielä kovasti tarvinnut tehdä. Vanhemmat arvelevat, että niiden aika voi tulla sitten kun koulu alkaa.

Toistaiseksi pihaleikit kiinnostavat lapsia enemmän kuin kännykkä. Puhelinta pyydetään vasta sitten kun lapset ovat yksin ja on tylsää. Sen käyttöön pitää kuitenkin kysyä vanhempien lupa.

– Sen verran olemme sopineet, että netistä ei saa ladata omin päin pelejä, vaan pitää yhdessä katsoa, mitä ladataan, kertoo Antti Rättö.

Kaksosten liittymissä on 10 euron saldoraja. Siihen sisältyy vähän puhetta ja tekstareita sekä nettiyhteys. Lisäksi vanhempien liittymiin voi soittaa rajoittamattomasti puheluita.

Tärkeää lapsille on, että puhelimessa on kosketusnäyttö. Vanhemmat suostuivat, kun löytyi tarpeeksi edullinen malli.

Menot