Kanta-Häme

Ensin pitää osata säännöt, jotta voi rikkoa niitä – Näin pukeudut kuin lolita

Hämeenlinnalainen Tuulia Lautamaja opastaa, mistä lolitamuoti koostuu.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Lolitamuoti on Japanista lähtöisin oleva katumuotityyli. Tyyli sai alkunsa 1980-luvun loppupuolella, mutta se nousi suurempaan suosioon 2000-luvun alussa japanilaisten visual kei -yhtyeiden yhdistäessä lolitaestetiikkaa näyttäviin esiintymisasuihinsa.

– Lolitatyyli pohjautuu löyhästi viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon muotiin, mutta tyylissä nähdään usein viitteitä myös muista aikakausista, kertoo Tuulia Lautamaja.

Lolita voi valita kolmesta eri suuntauksesta omansa: sweet-, classic- tai gootti-tyylin. Yleensä Lautamaja pukeutuu klassisesti, mutta tämän vuoden tapahtuman vuoksi hän on nyt sonnustautunut sweet-tyylin mukaiseksi lolitatyylin edustajaksi.

Lautamajan mukaan ensin pitää oppia lolitatyylin säännöt, jotta sen jälkeen voi rikkoa niitä. Hän rikkoo tyyliä punaisilla kengillä.

Kolme kertaa sama sävy

Pukeutumisen perussääntö on polvimittainen hame, jonka alla on kunnollinen tyllihame.

Päällyshame voi olla joko puolihame tai olkainmekko. Mekon alla on aina joko valkoinen tai musta paita eli sääntö on, etteivät olkapäät saa näkyä. Jos paitaa ei ole, mekon päällä voi olla bolero.

Värit pitää yhdistellä toisiinsa sointuvasti. Kun sama väri toistuu asussa kolme kertaa, asu on tasapainoinen.

– Tämä on päästä varpaisiin pukeutumista eli jokainen vaatekappale on tärkeä sukista lähtien. Asusteet viimeistelevät asun eli pitää löytyä koruja ja jokin päähine, kuten bonnetti.

Erilaiset hatut ovat tärkeä osa pukeutumista.

Linna täynnä lolitoja

Hämeenlinnalaisella Tuulia Lautamajalla on oma lolita-tyylin vaatemerkki Cloudberry Lady. Hän on Hellocon ry:n puheenjohtaja, joka tuo yhdistyksen tapahtuman ensimmäistä kertaa Hämeenlinnaan.

Witches’ Follies -tapahtuma järjestetään 19.–20.10. Vanajanlinnassa.

Tapahtuman teemana on tänä vuonna noituus ja murhamysteerit. Tarjolla on erilaisia työpajoja ja seminaareja. Kunniavieraaksi saapuu japanilainen lolitavaatemerkki Angelic Pretty Japan sekä Angelic Pretty Paris. Merkin suunnittelija Asuka saapuu myös paikalle tapaamaan kävijöitä.

Vanajanlinnan salakapakassa pidettävässä iltaohjelmassa esiintyy suomalaisen underground-skenen tanssitaitureita, muusikoita ja muotiguruja. Aikuisille suunnattujen bileiden vaihtoehtoina on kaikenikäiselle yleisölle sopivaa peli-, keskustelu- ja elokuvailtaohjelmaa.

Witches’ Follies huipentuu sunnuntaina järjestettäviin teekutsuihin, jossa parrasvalon saa etenkin kunniavieras Angelic Pretty.

Helloconiin saa tulla täydessä lolitatällingissä, japanilaisesta katumuodista inspiroituneena tai ihan arkisissakin vaatteissa. HÄSA

Päivän lehti

28.2.2020