Kanta-Häme

Entinen seurakuntatalo on nyt Huuskosten koti

Kesäkuussa avioituneet Mika ja Tiia Huuskonen etsiskelivät viime syksynä uusperheelleen sopivaa omakotitaloa. Haaveissa oli iso ja vanha talo ”vähän syrjemmällä”.
 
Marraskuussa he huomasivat netissä ilmoituksen Leppäkosken entisestä seurakuntatalosta. He ottivat heti yhteyttä välittäjään, ja pian näytön jälkeen he totesivat toisilleen: Tämä se on!

Kesällä piti kiirettä

Kaupan he tekivät Janakkalan seurakunnan kanssa huhtikuussa, ja lopullisesti kauppa oli selvä 7. heinäkuuta. He maksoivat talosta seurakunnan pyytämän pohjahinnan. Muita tarjoajia ei ollut.
 
– Tiesimme, että seurakunnalta ostaminen ei ole kovin yksinkertaista, sillä seurakunta tarvitsee kaupalle luvan kirkkohallitukselta. Siinä voi mennä puolikin vuotta, mutta nyt meni vähän nopeammin, Tiia Huuskonen sanoo.
 
Pariskunnalla oli heinäkuun alkupuolelle aika kiirettä, sillä Mika sai Hämeenlinnan Miemalassa sijaitsevan talonsa myydyksi niin, että se piti tyhjentää 7.7. mennessä. Talon tavaroita sai sentään viedä hieman etukäteen uuteen kotiin.
 
Nyt talossa ovat myös Tiian ison kerrostaloasunnon tavarat. Se koti ei ole vielä mennyt kaupaksi.

Ei yhtään liikaa tilaa

Pariskunta naurahtaa, kun heiltä kysyy, tarvitseeko isoon taloon ostaa uusia kalusteita.
 
– Hyvä kun entisetkin tavarat mahtuvat! Voi olla, että meidän on pidettävä täällä kirpputoria.
 
– Vain joitakin lipastoja, kaappeja ja yksittäisiä tuoleja voimme ehkä hankkia. 
 
Tavaroita on vielä kasoissa olohuoneessa, entisessä seurakuntasalissa. 96-neliöiseen huoneeseen mahtuu hyvin.
 
– Emme ole vielä ehtineet järjestellä, sillä olemme olleet kuukauden verran reissussakin muuton jälkeen.

Ovia ja ikkunoita riittää

Muutenkin pariskunta aikoo katsoa ja miettiä kaikessa rauhassa talon remonttia ja järjestämistä. Vaikka asuinneliöitä on noin 300, säilytysratkaisut eivät ole helppoja.
 
– Esimerkiksi makuuhuoneessa on kolme isoa ikkunaa ja kaksi pariovea. Sinne on vaikea saada mahtumaan kaappia, Tiia Huuskonen sanoo.
 
Sama ongelma on eteishallissa. Naulakkoa tai kaappia on vaikea mahduttaa, kun joka seinällä on joko ovia tai ikkunoita.
 
Huuskoset ovat tyytyväisiä siihen, että perusasiat ovat talossa kunnossa. Siinä voi hyvin asua ilman remonttiakin. Siksi kunnostusta voi tehdä vähitellen.

Remonttia tehdään paljolti itse

Mika aikoo tehdä aika paljon itse. Hänellä on kokemusta rakennusmiehen töistä.
 
– Isäni ja veljeni ovat alalla, ja minäkin tein niitä töitä nuorempana.
 
Erikoisosaamista vaativat työt Huuskoset teettävät ulkopuolisilla ammattilaisilla. Näitä ovat ainakin sähkö- ja putkityöt sekä vesikaton maalaus.
 
Ulkotöistä kiireellisimpiä ovat katon ja julkisivun maalaukset.
 
– Talo maalataan talkoilla ensi kesänä, kattokin maalataan varmaankin silloin, jos ei tänä syksynä enää ehdi.
 
Sisällä Huuskoset aikovat kunnostaa ensin yläkerran, joka on tähänkin asti palvellut asuntona. Se oli vuokralla viime vuodenvaihteeseen saakka.
 
– Voimme muuttaa yläkertaan siksi ajaksi, kun alakerrassa on remontti, Huuskoset suunnittelevat.

Lapset saavat vallata yläkerran

Kun remontti on kokonaisuudessaan valmis, yläkerran valtaavat perheen lapset.
 
Huuskosten kanssa asuvat Tiian kaksi poikaa, jotka ovat alakouluikäisiä ja käyvät Leppäkosken koulua tien toisella puolella. Parhaimmillaan lapsia on kuitenkin kuusi, sillä Tiialla on myös kaksi tytärtä, jotka asuvat isällään, ja Mikalla tytär ja poika, jotka asuvat äidillään.
 
Seitsemäs lapsi uusperheeseen syntyy loppuvuodesta.
 
Alakerrassa on tällä hetkellä keittiö, sali sekä vanhempien ja lasten makuuhuoneet. Keittiölle ei tarvitse vielä tehdä juuri muuta kuin huoltaa kodinkoneet. Kaikki huoneet kuitenkin remontoidaan ajallaan.

Salin seinät ja lattiat esiin

Isoin työ on entisessä seurakuntasalissa, josta tehdään olohuone, ja lisäksi sen toiseen päähän sijoitetaan Mika Huuskosen taloushallinnon yrityksen toimisto. Se erotetaan muusta huoneesta todennäköisesti kaapiston avulla, sillä väliseiniä vanhaan saliin ei saa tehdä.
 
Nyt lattioilla on muovimatot ja seinät on peitetty valkoisilla levyillä. Tähän tulee muutos.
 
–  Aiomme kaivaa esiin lautalattiat ja hirsiseinät, Tiia Huuskonen kertoo.
 
Talon sauna- ja suihkutilat sijaitsevat kellarikerroksessa, johon on käynti ulkokautta. Huuskoset haluaisivat käynnin saunakerrokseen sisäkautta, mikä edellyttää reiän puhkaisemista salin lattiaan.
 
– Toivottavasti siihen saadaan lupa. Sen jälkeen olohuoneesta pääsisi suoraan kodinhoitohuoneeseen.
 
Entinen seurakuntatalo ei ole suojeltu, mutta se on niin sanottu säilytettävä rakennus. Tehtävistä muutoksista on neuvoteltava Museoviraston kanssa.

Talo kiinnostaa kyläläisiä

Huuskoset ovat huomanneet, että seurakuntatalon uudet omistajat ovat kiinnostaneet kyläläisiä.
 
– Seurakuntatalo on ollut kylälle tärkeä, onhan täällä pidetty esimerkiksi kerhoja ja tätä on vuokrattu juhlakäyttöön, Mika Huuskonen sanoo. Seurakunnan kerhoja pidettiin talossa vielä viime keväänäkin.
 
Huuskoset suunnittelevatkin, että he saattavat pitää avoimien ovien päivän sitten, kun remontti on valmis. Ajankohtaa he eivät kuitenkaan lupaa.
 
– Meillä ei ole aikataulua. Olemme vitsailleet jopa kymmenestä vuodesta.

Löytyykö vanhoja kuvia?

Huuskoset ovat kiinnostuneita talonsa historiasta. He kaipaavat vanhoja valokuvia talosta, jotta voisivat tehdä remonttia vanhaa kunnioittaen.
 
He ovat pohtineet, että entinen sali sopisi erilaisten kurssien pitopaikaksi. Nykyään kulttuuriohjaajana ja opettajana työskentelevä Tiia voisi pitää esimerkiksi käsityökursseja, ja Mika puolestaan voisi järjestää taloushallinnon koulutuksia.
 
– Mutta ensisijaisesti ostimme tämän kodiksi, Tiia Huuskonen painottaa. (HäSa)
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic