Kanta-Häme

Entinen taksiyrittäjä viihtyy linja-auton ratissa

Hausjärvellä asuva Jari Alastalo on pyörittänyt auton rattia ammatikseen nelisenkymmentä vuotta. Niistä ensimmäiset kolme vuosikymmentä kuluivat oman taksiyrityksen leivissä, mutta yhdeksän vuotta sitten hän vaihtoi ajopelin linja-autoon.

– Se ei ollut helppo päätös, mutta hyvä, kun tuli tehtyä, kertoo Alastalo nyt.

Molemmissa ammateissa on hänen mukaansa parasta asiakaspalvelu ja ihmisten kanssa toimiminen. Sen ovat huomanneet myös asiakkaat, sillä Pekolan liikenteen pikavuoroja ajava Alastalo palkittiin keskiviikkona vuoden 2015 Ekspress Bus -ammattilaisena.

Valinta perustuu asiakkailta tulleeseen palautteeseen, ja matkustajat ovat kiitelleet Alastaloa rauhalliseksi, asialliseksi ja kohteliaaksi. Lisäksi hänen kuulutuksiaan on kehuttu, samoin ammattimaista ja varmaa ajotapaa.

Alastalon työnantaja, Pekolan liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola siteeraa vielä yhtä kiittävää palautetta:

– Jari pysyi rauhallisena, kun pakkanen vei bussista vaihteet.

– On kuljettajia, jotka eivät pysy aikataulussa eivätkä ole rauhallisia. Sinä pysyt sekä aikataulussa että rauhallisena, Pekola sanoo.

Alastalo on kiitoksista mielissään, mutta sanoo rauhallisuuden kuuluvan toimenkuvaan.

– Minä olen muuten nopea liikkeissäni, mutta ehkä vuosien kokemus asiakaspalvelutyössä näkyy. Ja haluan pysyä aikataulussa ja silloin harmittaa asiakkaiden puolesta, jos siinä ei pysytä, Alastalo sanoo.

Hän ajaa EB-vuoroja Lahden ja Turun välillä. Alastalo kertoo, ettei saman reitin sahaaminen tympäise, sillä ihmiset ja tilanteet vaihtuvat, samoin kellonaika.

– Aamun ensimmäinen ja illan viimeinen vuoro on ajoitettu laivaliikenteen mukaan. Kertaakaan eivät matkustajat ole myöhästyneet laivasta, vaikka joskus on ollut minuuteista kiinni, Alastalo kertoo.

Hän myös sanoo, ettei kyytiin ole kertaakaan osunut rähinäporukkaa, vaikka laivamatkustajien kunto vaihtelee.

Kun Alastalo tuli Pekolan liikenteen palvelukseen, hän ajoi ensi kuusi vuotta koululaisvuoroja Tuuloksessa. Sitten tuli houkutus vaihtaa välillä maisemaa.

Pekolan kaikkien EB-kuskien toimipaikka on Lahdessa, mutta työmatka ei Alastaloa haittaa. Hän asuu Mommilassa, joka kuului aiemmin Lammin kuntaan ja kuntaliitoksen jälkeen Hämeenlinnaan. Muutama vuosi sitten Mommilan alue liittyi Hausjärveen.

– Ehdittiin olla vähän aikaa kaupunkilaisiakin, Alastalo kuittaa.

Taksihommiin Alastalolla ei ole ikävä, sillä siinä yrittäjä oli töissä kellon ympäri. Jos ei ollut ajoa, oli autojen siivoamista ja muuta puuhaa.

– Ja viikonloput ja yöt alkoivat käydä todella raskaiksi.

Linja-autonkuljettajaa stressaa oikeastaan ainoastaan se, että aikataulut on vedetty sangen tiukoiksi. Rahdin vastaanottoon ja purkuun on hyvin vähän aikaa, ja kuljetettavan tavaran määrä on kuitenkin kasvussa.

– Ihmiset tilaavat paljon tavaraa netistä. Nehän on meno-paluu-kyytejä, kun tavaraa myös palautetaan paljon, huomauttaa Risto Pekola.

Vuoden EB-ammatilaisen palkitsee Espress Bus -yhteenliittymä. Tunnustuksen Alastalolle luovuttivat EB-tuotepäällikkö Peter Ulmanen ja Bussialan Kehittämispalvelut oy:n toimitusjohtaja Saara Remes. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic