Kanta-Häme

Entiselle vankilanjohtajalle sakkoja

Hämeenlinnan vankilan entinen vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäki tuomittiin sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Turun hovioikeus muutti Kanta-Hämeen käräjäoikeuden aiemmin tekemää päätöstä tapauksessa, joka sai alkunsa keväällä 2010.

Kolme Hämeenlinnan vankilan työntekijää teki rikosilmoituksen Kärjenmäkeä kohtaan, koska he katsoivat tämän levittäneen heistä henkilökohtaisia ja luottamuksellisia terveystietoja. Työntekijät myös kokivat, että heidän kunniaansa oli loukattu.

Käräjäoikeus kuitenkin vapautti Kärjenmäen kaikista syytteistä ja määräsi kolmea asianomistajaa maksamaan tämän oikeudenkäyntikulut.

Kolmikko valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka arvioi nyt toisin. Turun hovioikeus hylkäsi kohdat, joissa Kärjenmäkeä syytettiin virkasalaisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Sen sijaan hovioikeus katsoi, että Kärjenmäki on syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen palaverissa, jossa oli läsnä kaksi kolmesta asianomistajasta.

Hovioikeus tuomitsi entiselle vankilanjohtajalle rangaistukseksi 50 päiväsakkoa eli yhteensä 1 200 euroa. Lisäksi kolmikko vapautettiin maksamasta Kärjenmäen aikaisemmat oikeudenkäyntikulut.

Sen sijaan Kärjenmäki ja Suomen valtio joutuvat maksamaan kahdelle työntekijälle kummallekin 700 euron vahingonkorvaukset henkisistä kärsimyksistä. Lisäksi työntekijöiden oikeudenkäyntikuluista 9 000 euroa koituu Kärjenmäen ja valtion maksettaviksi.

Kärjenmäki on myös aikaisemmin tuomittu sakkoihin virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, ja hän on myös itse tehnyt rikosilmoituksia poliisille vankilan vartijoista. Hän siirtyi vankilanjohtajan tehtävästä pois vuonna 2011. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic