Kanta-Häme

Entisen kiekkoilijan kynnys lähteä tuomariksi on korkea

”Harjoittele yhtä paljon kuin se pelaajataso, jonka otteluita vihellät.” 

Siinä Hämeenlinnassa jääkiekkotuomarikursseja vuodesta 2011 vetäneen kouluttajan ja otteluvalvojan Kimmo Hyvärisen motto kurssilaisilleen, joita on tämänhetkisellä peruskurssilla kuusi. Ikähaarukka on 15 ikävuodesta 40-vuotiaisiin.

– Tuomarien pitää olla yhtä hyvässä fyysisessä kunnossa kuin sen sarjan tason pelaajienkin. Hyvää kuntoa pitää pitää yllä kauden aikana ja harjoitella myös kesäisin. Jäällä ei pärjää, jos fysiikka loppuu. Kaikkia tilanteita ei vain silloin näe, Hyvärinen painottaa.

Jääkiekkotuomareilta vaaditaan monia muitakin ominaisuuksia.

– Pitää ymmärtää ja kunnioittaa peliä. On oltava asiallinen ja pystyttävä suodattamaan tunteenpurkaukset kentällä pelaajilta ja valmentajilta sekä keskustelemaan tilanteista asiallisesti, kun peli on ohi. On oltava fiksu kentällä ja sen ulkopuolella.

Hyvärinen korostaa myös sitä, että asenteen pitää olla tuomarilla kohdillaan.

– Pelipäivä on niin pelaajien, tuomareiden kuin yleisönkin juhlapäivä. Kentälle mennään tekemään se paras suoritus.

Elämänkokemuksesta on tuomareille Hyvärisen mukaan huomattavaa etua jääkiekkokaukaloissa.

On aivan eri asia toimia tuomarina 15-vuotiaana kuin useita pelejä kokeneena 30-vuotiaana.

– Kokemuksen kautta tulee oma oppiminen. Pelit ovat psykologista sodankäyntiä. Kokenut valmentaja pystyy vaihtopenkiltä ohjailemaan peliä, jos vastassa on kokematon tuomari.

Tuomareilla on myös suuri vaikutus pelifiilikseen niin jäällä kuin katsomossakin.

– Tuomari pystyy myös ”tappamaan” pelin, mitä ei missään nimessä saa koskaan tehdä! 

Tappamisella Kimmo Hyvärinen tarkoittaa sitä, että tuomari tuo itseään liikaa esille ja antaa rangaistuksia kaikesta mahdollisesta, mikä vie peliltä sen intensiteetin.

Jokainen jääkiekkopelissä käynyt tietää, että tuomareiden niskaan sataa kuraa niin kentältä kuin katsomostakin.

Välillä ylilyönneissä mennään jopa henkilökohtaisuuksiin.

– Tuomaritkin ovat vain ihmisiä. He eivät jaksa kuunnella vittuilua. Nyt ollaan onneksi taas hyvällä tiellä, Hyvärinen toteaa.

Vaikeiden aikojen arvet eivät ole kuitenkaan vielä ihan täysin haalenneet.

– On tosi vaikeaa saada hyviä, itsekin pelanneita mukaan tuomaritoimintaan, koska he ovat eläneet aikakaudella, jolloin tuomareille sai sanoa mitä vain.

Hyvärinen neuvoo, että yleisöltä tulevaan huuteluun kannattaa suhtautua ”toisesta korvasta sisään, toisesta ulos” -periaatteella.

Kynnys tuomarointiin on entisille pelaajille monesti korkea juuri pelaajataustan vuoksi.

– Rohkaistuminen voi viedä vuosia. Tuomarointi on kuitenkin keino pysyä lajissa kiinni. Pelaajataustaiset tuomarit ymmärtävät lajin luonteen.

Kimmo Hyvärisen mukaan Hämeenlinnassa on riittävästi tuomareita paikallisiin peleihin, mutta lisää tarvitaan jatkuvasti.

– Osa nousee SM-liigaan asti tuomaroimaan, ja silloin jää vajavaisuutta niin sanottuihin kerhotuomareihin.

Hyvärinen toimi jääkiekkotuomarina nelisen vuotta ja vihelsi noin 350 ottelua. Hänen mukaansa tuomarina toimiminen on paitsi vaativaa, myös motivoivaa.

– Harrastuksena se on älyttömän kivaa. Pääsee jäälle kuntoilemaan ja ohjaamaan nuoria pelaajia ymmärtämään jääkiekkoa. Ja sitten siitä maksetaan vielä pieni palkkio. Myös onnistumiset tuomarina palkitsevat. HÄSA

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic