Kanta-Häme

Entistä suurempi aarrekätkö

Musta Fender Squier -sähkökitara nojaa samanmerkkiseen kotivahvistimeen. Kitara osuu silmään, koska se on sijoitettu aivan ulko-oven eteen.

Riihimäen kierrätyskeskusvastaava Jyri Lindblom ei uskalla luvata, että samanlaista tavaraa olisi aina tarjolla uudessa kierrätyskeskuksessa. Nyt kitara on eräänlaisena vetonaulana.

– Ei tällaisia kokonaisuuksia joka päivä meille tule. Uskon, että kitara myydään melko nopeasti, Lindblom sanoo.

Sakonkadulle muuttaneen kierrätyskeskuksen myymälä avataan tänään tiistaina, ja uusien tilojen ansiosta entistä suurempi määrä tavaraa saadaan esille. Kierrätyskeskuksen käytössä on nykyisin noin 1 000 neliömetriä, josta myymälä nielee runsaan kolmanneksen.

– Pelkkä myymälä on samankokoinen kuin koko vanha kierrätyskeskus yhteensä, Lindblom toteaa.

Sata lavallista tavaraa

Avajaisia edeltävänä iltapäivänä myymälä alkaa olla jo viimeistelyä vaille valmis, ja työtä on avajaisia varten saanut tehdä. Toukokuussa käyttöön saatuun tilaan on kuljetettu noin sata kuormalavallista tavaraa.

Värikkäät seinät ja hyllyt tuovat pirteyttä harmaaseinäiseen vanhaan teollisuushalliin. Kattoa koristaa Koneen vanha nosturi vuodelta 1962.

Lindblom on kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Saimme itse olla alusta asti mukana suunnittelemassa uusien tilojen käyttöä. Tästä tuli juuri sellainen, kuin toivoimme, hän sanoo.

Myymälän tavarat on sijoitettu alueittain, ja leijonanosan myymälän alasta nielevät huonekalut. Entistä suurempien tilojen ansiosta varsinkin huonekaluja on saatu esille tavallista enemmän.

Avajaisina liikkeellä oleville on mahdollisuus napata itselleen kokonaisen nahkasohvasarjan runsaalla satasella. Puisesta kanteleesta puuttuu pari kieltä, mutta se lähtee uuteen kotiin alta parillakympillä.

– Pyrimme pitämään hinnat järkevinä, mutta jos meillä on jotain harvinaista, saattaa hinta hieman nousta.

Esimerkiksi oven edessä odottamassa sähkökitara lähtee matkaan noin 50 eurolla.

Korjataan ja pestään

Kaikkiin myymälän elektroniikkatuotteisiin on kirjoitettu, toimiiko laite vai ei. Testaus tehdään uuden rakennuksen toiseen päähän sijoitetulla korjaamolla. Kaikki myyntiin menevien tuotteiden kunto tarkistetaan ja puhdistetaan.

Jos laite ei toimi, se voidaan kuitenkin purkaa varaosiksi. Siksi myymälässä on hyllyittäin esimerkiksi polkupyörien rattaita, oven saranoita, sähkötarvikkeita ja johtoja.

Kierrätyskeskuksessa toimii palkatun henkilökunnan lisäksi parikymmentä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvaa. Uusien tilojen ansiosta työtoimintaan osallistuvien määrää voidaan kasvattaa liki kaksinkertaiseksi.

Myymälän tuotto käytetäänkin kuntouttavan työtoiminnan kulujen kattamiseen.

– Meiltä ostettiin viime vuonna noin 30 000 esinettä, ja tavoitteenamme on hallittu kasvu. Uskon, että kävijämäärätkin kasvavat, Lindblom toteaa. (HäSa)

Riihimäen kierrätyskeskuksen uusi myymälä on avoinna tiistaista 19. elokuuta kello 10 alkaen. Sakonkatu 4A:ssa sijaitseva myymälä on auki arkisin kello 10–17, keskiviikkoisin 10–18.

Menot